Parlamentarci pitaju: Kako Turković dijeli pozicije, ima li Osmica pristup tajnim podacima

 Prva zajednička sjednica oba doma Parlamenta BiH “Zastupnici/delegati pitaju – Vijeće ministara BiH odgovara” bit će održana 16. juna nakon što je bila prvobitno zakazana u martu pa odgođena zbog pogoršanja pandemije koronavirusa. 

Zastupnici i delegati postavljali su različita pitanja oko pandemije, nabavki vakcina, zakona o poljoprivredi, NATO-u.

Zastupnica Edita Đapo (SBB) je pitanje uputila članovima Izvršno-obavještajnog odbora Zoranu Tegeltiji, Biseri Turković i Vjekoslavu Bevandi, koji po zakonu moraju osigurati legalan rad Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

“Da li je gospodinu Osmanu Mehmedagiću istekla sigurnosna provjera za pristup podacima “tajno” i “vrlo tajno” i kada. Ako je istekla, a mediji izvještavaju da jeste, šta je Odbor učinio da OSA radi legalno i da spriječi da da sadašnji v.d. direktora ne može imati uvid u informacija pod oznakom tajno i vrlo tajno jer nema zakonom obaveznu sigurnosnu provjeru”, pitala je Đapo.

Nekoliko pitanja upućeno je ministrici vanjskih poslova BiH Biseri Turković. Pa je tako zastupnika Nenad Nešić (DNS) pitao koje je aktivnosti provela na nabavci vakcina protiv koronavirusa.

Predrag Kožul (HDZ BiH) postavio je pitanje o statusu ambasadorice BiH u Češkoj, a iako nije naveo njeno ime u pitanju riječ je o Martini Mlinarević Sopta s obzirom da nema univerzitetsku diplomu.

Sanja Vulić (SNSD) također je postavila pitanje Biseri Turković, a referirala se na raniji susret Turković sa dvojicom uposlenika MVP-a koji su nosioci najvećih ratnih priznanja kojima je ponudila da izaberu ambasadu u svijetu u koju žele ići.

“Koji su to kriteriji na osnovu kojih raspoređujete zaposlenike i kako nekima nudite bilo koju ambasadu, a nekima ne. Kako komentarišete očitu diskriminaciju prema zaposlenim Srbima i Hrvatima kada primate i nudite destinacije po želji nagrađivanim učesnicima tragičnog sukoba i da li je to poruka Srbima i Hrvatima da su nepoželjni u Ministarstvu’”, pitala je Vulić.

(NAP)

pressmedia.ba