Broj zaraženih u Indiji najniži u dva mjeseca, gradovi se otvaraju

Ključni indijski gradovi u ponedjeljak su ponovno pokrenuli poslovne aktivnosti, uz dugačke redove za autobuse u financijskom središtu Mumbiju i povratak prometa u glavnog gradu New Delhiju nakon razornog drugog vala koronavirusa tijekom koga su preminule stotine tisuća ljudi.

Sa 100.636 novozaraženih u proteklih 24 sata, to je najniža cifra zaraze u drugoj najmnoguljudnijoj zemlji svijeta od 6. travnja, znatno ispod vrhunca od više od 400.000, omogućujući vlastima da ponovno otvore neke sektore ekonomije.

– Moramo se sačuvati od zaraze, ali također i vratiti ekonomiju na pravi kolosijek – piše čelnik gradske vlade Delhija, Arvind Kejriwal, na Twitteru.

On je naredio otvaranje polovice trgovina u prijestolnici na jednak broj dana mjesečno, u pokušaju da limitira mase, ali je dopustio uredima i mreži podzemne željeznice u Delhiju da rade s 50 posto kapaciteta.

Neke su zabrane, međutim, ostale na snazi, kao što je zabrana večeranja u restoranima i odlasci u kina i fitness centre, u gradu koji se još polako oporavlja od naglog rasta broja zaraženih u travnju i svibnju koji je preopteretio bolnice.

One su ostajale bez kreveta i zaliha kisika, a ljudi su umirali na bolničkim parkinzima i u svojim domovima, dok su se krematoriji i mrtvačnice borili s neprekidnim prilivom leševa.

Indija je zabilježila 2.427 preminulih tijekom noći, povećavajući ukupni broj umrlih na 349.186, priopćilo je ministarstvo zdravstva, što predstavlja pad s s više od 4.000 preminulih svakoga dana na vrhuncu krize, dok ukupan broj zaraženih sada iznosi 28,9 milijuna.

Stručnjaci, međutim, vjeruju da su te brojke uveliko potcijenjene i da bi mogle biti nekoliko puta više od službenih brojki.

Napori na ponovnom otvaranju ekonomije dolaze u vrijeme dok se vlasti bore da cijepe indijsko stanovništvo od skoro 1,4 milijarde ljudi, u strategiji za koju dužnosnici tvrde da je jedini način da se limitira treći val zaraze, prenosi Reuters.

BHRT