Do 15. avgusta popis individualnih ložišta u KS

U Kantonu Sarajevo do 15. avgusta biće vršen popis individualnih ložišta, kako bi se sagledalo stvarno stanje i uticaj ovih izvora na zagađivanje vazduha u ovom kantonu.

Tokom popisa planirano je anketiranje više od 70.000 objekata, kojim će se evidentirati sve vrste korištenih čvrstih goriva i karakteristika ložišta, dimnjaka, te načina distribucije toplotne energije u domaćinstvima, saopšteno je iz kantonalne Vlade.

“Kao konačan rezultat projekta, s ciljem unapređenja kvaliteta vazduha i života u Kantonu biće izrađen detaljan Akcioni plan sa mjerama, mehanizmima finansijskih podsticaja i rokovima za postupno ograničavanja korištenja uglja i čvrstih goriva u narednih 10 godina”, istakli su u saopštenju.

Iz Vlade upozoravaju da se stanje kvaliteta vazduha u Kantonu Sarajevo drastično pogoršava svake zime, zbog povećanja potreba za proizvodnjom toplotne energije za grijanje, te je veliki broj individualnih ložišta na čvrsta goriva identifikovan kao primarni uzrok zagađenja vazduha.

“Značajnije poboljšanje kvaliteta vazduha nije moguće postići bez sistemskog i strateškog pristupa proizvodnji toplotne energije za grijanje, uvažavajući socijalnu kartu stanovništva”, naveli su iz Vlade KS.

BHRT