Kalabuhov za BHRT: Sarajevo je uvijek bilo multikulturalna prijestonica BiH

Moja saradnja sa vlastima u Bosni i Hercegovini je odlična, imam dijalog sa svim narodima, kazao je za BHRT ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.

Ambasador je na početku razgovora između ostalog govorio o odluka PIC-a, novom visokom predstavniku, OHR u BiH.

[embedded content]

Rusija kao velika svjetska država, ima interese na Balkanu i u Bpsni i Hercegovini. Naš primaran cilj je da u dijalogu međunarodne zajednice vidimo šta možemo zajedno uraditi i u smislu bilateralnih odnosa, kazao je Kalabuhov.

Vidio sam postoje i određene novine, možda uspostavljanje leta između Sarajeva i Moskve. Mislim da će to predstavljati odličnu mogućnost ako se ostvari. Obostrani dolasci poboljšaće npr. posjetu ruskih turista na planine u BiH, a ljudi iz BiH da posjete neke naše gradove, kazao je on.

Kalabuhov je istakao i nove mogućnosti kada je u pitanju ekonomska saradnja i nvesticija.

Imamo mogućnost da realiziramo neke stvari. Kao što znamo uskoro je 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom. Tada pripremamo posjetu ministra vanjskih poslova BiH u Moskvi gdje ćemo potpisati neko nove ugovore između dvije države.

Sarajevo je uvijek bila jedna tačka, kao multikulturalna prijestolnica BiH

I sada ima veliko interesovanje i po političkim i kulturnim stvarima, zato što u Rusiji imamo isto tako višenacionalnosti i konfesija i pričali smo o planovima za narednu godinu. Biće 1100.godišnjica islama u Rusiji i možemo i u smislu toga unapređivati odnose između nas.

Ambasador Rusije rekao je da i formalno i suštinski Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ mora biti zatvorena radi dobrobiti BiH, a da prioritet Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /UO PIK/ treba da bude Dejtonski mirovni sporazum i ništa više.

Ruski ambasador je rekao da se na posljednjoj sjednici UO PIK desilo nekoliko presedana, a jedan od njih je ostavka Valentina Incka na mjestu visokog predstavnika i izbor Kristijana Šmita na tu poziciju, bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

On je istakao da je na sjednici UO PIK-a bio protiv jer prilikom imenovanja Šmita nije ispoštovana procedura i ova odluka nije legitimna jer se visoki predstavnik ne može imenovati bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN.

“To je stalna procedura koja je bila za svakog visokog predstavnika. Obavezna je saglasnost Savjeta bezbjednosti UN”, rekao je Kalabuhov za BHT1.

Kalabuhov je istakao da BiH ne treba OHR i da za to postoje formalni, ali i razlozi koji se tiču realnog suvereniteta BiH.

“U Rezoluciji Savjeta bezbjednosti piše da OHR mora biti ugašen do 30. juna 2008. godine. Sada je pitanje ko je kriv, ako ne i visoki predstavnik koji ima mandat Savjeta bezbjednosti da ugasi OHR. Zašto to on nije ispunio?”, pita Kalabuhov.

On je dodao da sa aparatom visokog predstavnika BiH nije 100 odsto samostalna i suverena zemlja.

Kalabuhov je naveo i da još uvijek nema zvaničnog prevoda Dejtonskog mirovnog sporazuma, ni Aneksa četiri, odnosno Ustava BiH na jezike naroda u BiH nakon 25 ili 26 godina.

On je dodao da su u preambuli kominikea sadržani pogrešni izvodi iz Dejtona i da nepravilno citiraju Ustav BiH, te da se zbog toga kreira pogrešna slika.

Kalabuhov je naglasio da Rusija podržava realni suverenitet BiH i da je OHR postao kočnica progresa BiH.

Prema njegovim riječima, što se tiče NATO-a i EU i odnosa BiH, to pitanje treba da regulišu vlasti u BiH i te odluke Rusija prihvata.

Osvrćući se na tvrdnje o navodnom “malignom uticaju Rusije” u BiH, Kalabuhov je upitao čiji je maligni uticaj veći – Rusije ili visokog predstavnika.

BHRT