(Ne)rad Trojke: Najveći adut za pobjedu SDA na narednim izborima ili njen konačan kraj

Vlada Kantona Sarajevo izgleda još uvijek nije svjesna svoje političke uloge u bosanskohercegovačkom društveno-političkom sistemu. Aktuelni saziv Vlade KS nije samo organ izvršne vlasti u jednom bh. kantonu već mjerilo na osnovu kojeg će građani iduće godine odlučiti da li će poslati SDA na političko smetlište. Vlada KS kreće se na tankoj liniji najvećeg političkog grobara SDA i najvećeg aduta SDA za dobijanje parlamentarnih izbora.

Stvar je vrlo prosta. Ukoliko se Vlada KS probudi i započne s korjenitim reformama koje će voditi rješavanju nagomilanih problema u Kantonu Sarajevu, ukoliko stvarno pokaže da je sušta suprotnost od interesne organizacije koja se naziva “Stranka demokratske akcije”, onda na idućim parlamentarnim izborima možemo očekivati definitivni krah stranke Bakira Izetbegovića.

Međutim, ako Vlada KS nastavi spavati, zatvarati oči pred problemima, iritirati građani besmislenim objašnjenjima u koje ni sami ne vjeruju (a, ako vjeruju onda je to tek problematično), za sve kriviti SDA, a ne činiti dovoljno kako bi se stanje popravilo, onda će Vlada KS biti najveći adut SDA za dobijanje parlamentarnih izbora. U takvom raspletu “krivac” za pobjedu SDA na izborima zasigurno neće biti ni Bakir Izetbegović, ni Sebija Izetbegović, a ni Fadil Novalić već isključivo dezorijentisane stranke Trojke koje nisu ispunile očekivanja birača.

Predragu Kojoviću, Nerminu Nikšiću i Elmedinu Konakoviću mora biti jasno da njihovo biračko tjelo neće tolerisati ekcese ni približne onima koje toleriše biračko tjelo SDA. Za stranke Trojke glasaju građani BiH koji su ogorčeni ponašanjem Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića. To su birači koji istinski žele promjene i koji su umorni od nerada, asimizacije (od “Asim Sarajlić”) svih sfera života i nesposobnosti kadrova na vlasti da rješavaju životna pitanja.

Iako je Vlada KS dosta učinila na povećanju transparentnosti i borbi protiv kriminala i korupcije, to ipak nije dovoljno. Građani žele konkretne rezultate i to odmah. Ako Trojka nije bila u stanju da pokaže na djelu – brzo, konkretno i odlučno – koliko se razlikuje od SDA onda uopšte nije trebala započinjati proces formiranja novog saziva Vlade KS. Građanima BiH poznato je da aktuelni saziv Vlade KS nema puni mandat, odnosno da je imenovan tek u ovoj godini, te da je pred Vladom KS ostalo malo vremena da se dokaže na djelu.

No to ne amnestira od odgovornosti ministre u Vladi KS koji su znali da nemaju puni četverogodišnji mandat i koji su pristali na to da budu imenovani. Obećanja su data i obećanja moraju biti ispunjena. Jer NiP, SDP i Naša stranke nisu SDA. Birači SDA tolerisat će neispunjavanje obećanja, a birači Trojke neće. Da se razumjemo, birači Trojke ni u kojem slučaju neće postati birači SDA, ali će – ako Vlada KS nastavi s politikom grešaka i pasivnosti – bojkotirati izbore, a svaki birač koji ne izađe na izbore mio je SDA.

Od Vlade KS niko ne očekuje čudo. Svima je dobro poznato kako je u budžetu KS manje 200 miliona KM u odnosu na prošlu godinu. Isto tako svima je jasno kako se bh. ekonomija susreće sa snažnim pritiscima ekonomskih posljedica korona virusa te da muku s poremećajima na tržištu vode i vlade mnogo razvijenih zemalja, a kamo li vlada jednog kantona u sastavu BiH.

Međutim, to nisu i ne mogu biti opravdanja za problem odvoza smeća. To nisu i ne mogu biti opravdanja za otkazivanje Jazz Festa. Građane ne zanima administracija i priča kako ministar kulture i sporta KS samo potpisuje akte, a da o svemu odlučuje komisija. Ministar je taj koji rukovodi ministarstvom, a sakrivanje iza komisija i kolegija je nešto što je prihvatljivo biračima SDA – nikako biračima Trojke.

Vladi KS mora biti jasno da se od Trojke očekuje mnogo i da im se ne prašta ništa. I dobro je što je tako jer biračko tijelo Trojke mnogo je politički pismenije od biračkog tjela SDA. Biračko tijelo Trojke prati dešavanja i poziva na odgovornost. Upravo zbog toga se i bezazlene greške Trojke izdižu na nivo skandala.

U takvom okruženju Trojka mora biti svjesna jedne činjenica, a to je da SDA vreba poput lešinara i jedva čeka grešku. A greškama Trojke u ovom momentu SDA se jedino može i hraniti. SDA nema ideologiju, nema projekte, nema viziju i nema kadrova koji će je održavati u političkom životu. Opstojnost SDA ovisi o radu Trojke.

(PRESS)

pressmedia.ba