Određen jednomjesečni pritvor federalnim inspektorima

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor troje inspektora FUZIP-a Mirzi Ademaju, Edini Busuladžić i Alziri Hota. Njih Tužilaštvo KS sumnjiči za krivična djela primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Pritvor je Tužilaštvo KS tražilo jer postoji opasnost da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke, prikriti ili uništiti dokaze, te zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Inspektori se sumnjiče da su uz posredovanje Enesa Zijadića, vlasnika jedne trgovinske radnje, sačinjavali zapisnike o inspekcijskom nadzoru  bez da su utvrđivali stvarno stanje. Za navedene nezakonite radnje, a preko osumnjičenog Zijadića, uzimali su mito u iznosu od 200 do 250 KM. U određenim slučajevima nisu uopće vršili inspekcijski nadzor ili nisu izricali prekršajne kazne.

Osumnjičeni Enes Zijadić je prilikom ispitivanja priznao izvršenje svih navedenih radnji, te su mu predložene mjere zabrane sastajanja sa svjedocima i osumnjičenim u ovom predmetu. 

Advokati odbrane još uvijek nisu dobili rješenje o određivanju pritvora. 

(NAP)

pressmedia.ba