SZO: Nepravedno vakcinisanje prijetnja svim zemljama

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je kako vide “ohrabrujuće znakove” u toku epidemije koronavirusa (KOVID-19) te kako se posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od KOVID-19.

On je ponovio svoju reakciju na nepravednu distribuciju vakcina protiv KOVID-19 na globalnom nivou.

Naglasio je da nejednaka raspodjela vakcina uzrokuje da se virus nastavlja širiti, što sa sobom nosi rizik da će novonastale mutacije učiniti vakcine manje učinkovitima.

Navodeći da su u šest mjeseci nakon početka prvih vakcinisanja protiv KOVID-19 zemlje s visokim dohotkom primijenile gotovo 44 posto trenutnih doza u svijetu, Gebrejesus je skrenuo pažnju na činjenicu da je samo 0,4 posto tih doza primijenjeno u državama s malim dohotkom.

“Najviše frustrira to što se ovakva situacija ne mijenja već mjesecima. Nepravedno vakcinisanje prijetnja je svim zemljama, a ne samo onima s najmanje vakcinisanih građana”, poručio je Gebrejesus i dodao:

“Na globalnom nivou i dalje vidimo ohrabrujuće znakove tokom epidemije”.

On je kazao kako se “posljednjih šest sedmica bilježi pad broja zaraženih, a posljednjih pet sedmica pad broj umrlih od KOVID-19”.

Pozvao je lidere zemalja G7 da doniraju vakcine onim zemljama koje imaju vrlo mali broj vakcinisanih.

BHRT