Velić nakon odlične polusezone za SC: Ponuda ima iz BiH i inostranstva, ove sedmice razgovori sa Xanthijem

Odlični golman Mladosti iz Doboj-Kaknja, Emil Velić, iza sebe ima prilično dobru sezonu u kojoj je u nekoliko navrata došao do priznanja za golmana kola. O sezoni, situaciji u FK Mladost i planovima za nastavak karijere govorio je u razgovoru za SCsport.ba.

Odlični golman Mladosti iz Doboj-Kaknja, Emil Velić, iza sebe ima prilično dobru sezonu u kojoj je u nekoliko navrata došao do priznanja za golmana kola. O sezoni, situaciji u FK Mladost i planovima za nastavak karijere govorio je u razgovoru za SCsport.ba.

Mladost je na terenu odigrala dobru sezonu i bez ikakvih problema osigurala je opstanak. Velić se slaže da je sezona bila uspješna.

“Mladost je ove sezone odigrala dosta kvalitetnih utakmica, te kao što ste rekli, bez problema osigurala opstanak. Sigurno da se sezona može okarakterisati kao uspješna, jer je izboren glavni cilj, opstanak na zelenom terenu, sa daleko najmlađom ekipom, te uz sve probleme sa kojima se ova ekipa susretala, počevši od korone, neodlaska na pripreme, “kartoniranja- suspenzija” i svega što se dešavalo u našoj ligi“, ističe Velić u na početku razgovora za SCsport.ba i osvrće se na lični učinak:

“Iskreno sam jako zadovoljan svojim učinkom i odrađenom polusezonom u Mladosti. Međutim, uvijek težim ka svakodnevnom napredovanju, pa se tako nikad ne zadovoljim sa trenutnim uspjesima, jer želim da pomijeram lične granice iz dana u dan”.

Od nekolicine izvrsnih partija u ovoj polusezoni, svakako se izdvaja duel protiv Olimpika u kojem je Velić bio nesavladiv, iako je Mladost imala igrača manje, a u završnici je odbranio penal i sačuvao vitalan bod svom timu.

“Naravno, to je, uz Tuzlu, bila jedna od mojih boljih utakmica u ovoj polusezoni, pogotovo jer se radilo o teškoj, možemo reći i “presudnoj” utakmici za opstanak. Bilo je dosta mojih akcija i odbrana, pogotovo jer smo rano ostali sa igračem manje. Na kraju sam ja bio medijski ekponiran, proglašen igračem utakmice i kola. Međutim, ovom prilikom želim da pohvalim i da se zahvalim momcima koji su, ne samo protiv Olimpika, nego i drugim utakmicama davali svoj maksimum, te su svojim zalaganjem i trudom pomogli meni i klubu ka zacrtanom cilju. Naravno da možete napredovati, jer kao što sam rekao, želim da budem bolji iz dana u dan i težit ću ka tome dok se god budem bavio ovim sportom. Hvala klubu i svim ljudima koji vole i bodre ovaj klub na podršci koju su mi pružali kroz cijeli boravak u Kaknju. Žao mi je što je trenutna situacija u svijetu ne dopušta prisustvo gledalaca, kako bi se na pravi način oprostio od njih i kluba”, ističe 26-godišnji golman.

Nakon isteka posudbe u Mladosti, Veliću je preostala još jedna godina ugovora sa ekipom Xanthija u Grčkoj. Ponuda ima, ali će se grčki klub pitati.

“Istina, imam još godinu dana važećeg ugovora sa Xanthijem. Teško je bilo šta planirati, pogotovo u ovom poslu, jer se sve može promijeniti preko noći. Bilo je kontakata od klubova iz Turske, Austrije, konkretne ponude su stigle iz BiH, Slovenije, Srbije… Međutim, svakako će zadnju riječ imati Xanthi, sa kojim ću ove sedmice obaviti razgovor, te će biti slika mnogo kristalnija u vezi moje budućnosti”.

Velić u razgovoru za naš portal ističe kako sada ulazi u najbolje godine za jednog golmana i da je potrebno donijeti ispravnu odluku za svoju karijeru.

“Sigurno da polako ulazim u najbolje golmanske godine, te sad mogu da naplaćujem sav taj trud i rad tokom cijele karijere u kojoj je bilo mnogo prepreka i odricanja, koje sam prebrodio i prevazišao. Naravno, godine i sezone koje slijede su ključne, tako da moram dobro razmisliti, donijeti ispravne odluke, kako bi moja karijera išla uzlaznom putanjom”.

Kao i sve u i oko kluba, i Velića je pogodila vijest o tome da Mladost nije dobila licencu za takmičenje u Premijer ligi BiH odlukom Drugostepene komisije za licenciranje Nogometnog saveza BiH.

“Jako teška i vrlo nezgodna situacija, te sam baš razočaran povodom toga, jer se radi o jako dobrom i ambicioznom klubu koji je većini klubova pokazao ispravan putokaz, kako se uz volju, pošten trud i rad, da napraviti ogromno. Rezultate tog prethodnog rada i ulaganja gospodina Mušije, možemo svi vidjeti. Tu je bilo odličnih transfera koje je Mladost realizovala (Olympiacos, Trabzonspor…), te promocija mladih igrača, uređenje infrastrukture u FK Mladost DK. Tako da bi bila ogromna šteta za bh. fudbal da Mladost ,zbog nekih njima poznatih razloga, ne bude i sljedeće sezone stabilni i ponosni bh. premijerligaš, koji radi na stvaranju i promovosinju mladih igrača”.

Za kraj, Velić je uporedio Premijer ligu sad, sa onom u koju je došao 2017. godine. Sasvim očekivano, i golman problem našeg fudbala vidi u infrastrukturi.

“U Mladost sam stigao na zimu 2017. godine te sam tad vidio da se radi o dobroj ligi sa puno kvalitetnih igrača. Sigurno da je liga napredovala iz godine u godinu. Ipak, naš najveći problem je infrastruktura, i kada bi to podigli na jedan veći nivo, sigurno da bi liga bila još gledanija, te puno više cijenjena. Tako bi naši igrači pravili puno jače i unosnije transfere u inostranstvo, a samim tim bi bio veći izbor i za reprezentaciju BIH. Generalno, svi profitirali tako. Nadam se da će se i to uskoro promjeniti, te da će fudbal u BiH krenuti uzlaznom putanjom i da nas ljudi neće vise gledati podcjenjivački”, zaključuje ovaj odlični golman u razgovoru za SCsport.ba.

KOMENTARI