Gradonačelnica Karić: NEKA BUDE PRAVDA, PA MAKAR I SVIJET PROPAO!

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu danas će izreći konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske RS Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Zločinac Mladić je 22. novembra 2017. proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice.

U sarajevskoj Vijećnici organizirano je uživo praćenje izricanja presude, a upravo se obratila Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“U prilikama i na događajima kao što je ovaj danas, kada nam svima stoji knedla u grlu, obaveza je prvo pozdraviti preživjele.

Nakon Aušvica, Jasenovca, Žutih traka, svijet je kategorički rekao – nikad više! Nažalost pola stoljeća poslije, na skoro svakom pedlju naše države izvršeni su najstrašniji zločini, uključujući i genocid. U našoj Vijećnici koja predstavlja potvrdu dostojanstva i nesalomljivog duga Sarajeva i BiH okupili smo se danas da bi iskazali pijetet.

Ovo će biti sud bez pobjednika, jedini pobjednik će biti istina! Drage moje Sarajke i Sarajlije, sugrađani – neka bude pravda pa makar i svijet propao“, kazala je između ostalog gradonačelnica Karić.

pressmedia.ba