HAŠKO LICE NEPRAVDE: Sve dok sudi Nyambe neće biti pravde

Nekoliko sati prije presude zove me dobro upućen drug i dobronamjerno kaže: “Kad vidiš presudu nemoj iz stomaka, gledaj karakter rata, sačekaj dispozitiv, najvažnije je da više nema definicije građanskog rata”.

Piše: Rasim Belko za Novinsku agenciju Patria (NAP)

Moj upućeni drug je pravnik, ali često ga uhvatim u srkletu zbog naših društveno – političkih tokova. Ovaj put neka on mene uhvati u srkletu. Neće biti prvi put, a o karakteru rata ćemo u nastavku ovog ili nekom drugom danu.

Danas ćemo o presudi Mehanizma za međunarodne krivične sudove. Presude su tu da donesu pravdu, kakvu takvu, ali pravdu u suštini kao razlogu njihovog donošenja. Potpune pravde neće biti, jer žrtve presuđenog srebreničkog genocida nikada neće doživjeti potpunu pravdu. Baš kao što ni žrtve genocida koji nikada neće biti presuđen, na prostoru Prijedora, Foče, Vlasenice, Sanskog Mosta, Kotor Varoša i Ključa, nikada neće dočekati barem tu pravnu pravdu.

Jadna li je ta međunarodna pravda i to njihovo pravo. Kakvo je to pravo koje krvniku imena Ratko Mladić presudi UZP i genocid u Srebrenici, kao namjeru da teritoriju “očisti” od tada bosanskih Muslimana, a ne presudi za isto to počinjeno ni stotinjak kilometara dalje. Kakva je onda to presuda? Ako znamo da je svrha presuda za ratne zločine da sačuvaju dignitet žrtve, donesu pravdu i pokažu da će biti sankcionisano kršenje zakona, konvencija i rezolucija, kako se slično ne bi desilo ponovo, šta je onda ova presuda donijela.

To je zapravo presuda kojom će jedino međunarodna zajednica biti zadovoljna jer će i žrtvi i zločincu imati šta reći. Žrtvi će reći da je prvi put presudila genocid na tlu Evrope, da je osudila najviše zvaničnike entiteta RS kao najveće ratne zločince u eri poslije Drugog svjetskog rata.

Zločincu i onima koji ga slijede će mazati oči kako nije osuđen za sve što je trebalo, a po zločince i njihove nalogodavce je moglo gore. Moglo je to međunarodno krivično pravosuđe osuditi i Srbiju i srbijanski vrh, pa bi onda svekoliki srpski narod nosio krst ratno – zločinačke krivice za sve izginule Zapadnog Balkana.

Umjesto toga, lažni donosioci pravde iz međunarodne zajednice odlučili su ponovo nas s ovih prostora koristiti kao pijune u svojim prljavim igricama. Djeca koja žive na ovim prostorima od raspada Juge do danas i u narednih 50-ak godina ostat će zatrovana međuetničkim podjelama na žrtve i zločince, na osvetnike i nove žrtve.

Zato ću slobodno reći, nosite tu pravdu tamo odakle ste je donijeli. Vi i pravda nemate veze jedni sa drugima. Jer sjećam se ja gospodo zapadnjaci te vaše pravde. Sjećam se kada ste mi došli u osnovnu školu i bez bilo kakvih presuda brisali imena ljudi koji su branili moju kuću, moje mjesto, moj grad.

Jer vaša pravda je nasilna, vi ste gospodo zapadnjaci nasilni i ostat ćete takvi, zato vam više i ne vjerujem. A kada ste trebali iz udžbenika i zvanične komunikacije izbrisati negiranje presuđenog genocida ostali ste zakovani u udobnim foteljama sa lažnim porukama. Jer sve vaše je lažno i prevarantsko.

Vaša pravda iz današnje presude ostavila je gorak trag u onima koji su preživjeli genocid u gore nabrojanih šest općina. Ili, bolje rečeno u svakom gradu BiH. Jer onaj ko je klao, silovao, protjerivao u Srebrenici isto je radio u Prijedoru, Sarajevu, Bratuncu. Potpuno isto je radio gdje god je stigao da to uradi.
I ti si to je…i zapadni svijete gledao nijemo, tada si žrtvi oduzeo pravo da se brani, a danas joj udaraš posljednji pečat vaše krivde.Izopačen si ti zapadni svijete.

A u izopačenom svijetu pravda je nepravda, žrtva bijeli, a zločinac crni pijun. A da je taj zapadni svijet izopačen kud ćeš boljeg dokaza pored one sudinice, ako je to uopće sudinica, a zove se Nyambe. Što napisa neko na Twitteru, samo smo još trebali vidjeti kako se nakon presude udaje za presuđenog zločinca.Kakav je to sud Zapade ako glavna sutkinja prije presude negira srpske ili bilo čije druge zločine, a treba da nekome donese presudu i pravdu. Zapravo, ja više ne krivim Nyambe, već one koji su sutkinju iz Zambije doveli u međunarodni sud da sudi ratnom zločincu.
Osim ako su plemena Bemba, Nyanja-Chewa, Tonga, Lunda, Luvale, Kaonde i Lozi neka nova razvijena vrsta. Al’ bih prije rekao da oni zlotvore bacaju lavovima. Pa se pitam otkud i za koga je dovedena Nyambe.

Zaj…i si nas svijete. Ona nije sutkinja, ona to samo glumi. A njena presuda nije pravda, samo tako smrdi!

pressmedia.ba