Nana Fata Orlović smještena u bolnicu

Nana Fata Orlović zbog pogoršanog zdravstvenog stanja hospitalizirana je na Klinici za plućne bolesti UKC-a Tuzla, prenosi Radio Sarajevo. 

Kako je potvrdila glasnogovornica UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović za portal Radiosarajevo.ba Fata Orlović je primljena u bolnicu zbog problema sa plućima koje je imala i ranije.

-Nana Fata je smještena na odjel za plućne bolesti. Trenutno se prati stanje pacijentice- kazala je Aščerić-Mujedinović.

Aščerić-Mujedinović je za portal Radio Sarajevo kazala i to da je Fata Orlović posljednjih dana imala jedan težak period i želi da se odmara.

-Veliko je interesovanje za nanu Fatu. Njoj je sada potreban mir- dodala je glasnogovornica UKC-a Ersija Aščerić-Mujedinović.

Kako nezvanično saznaju Fata Orlović protekle dvije noći nakon što je u njenom dvorištu u Konjević Polju srušena nelagalno izgrađena crkva bila je izložena provokacijama.

-Više pijanih osoba dolazilo je pred kuću Fate Orlović, pjevali su četničke pjesme i ljubili zemlju gdje je bila srušena crkva- kazao je izvor za Tuzlanski.ba koji dodaje da je Fatu Orović sve ovo potreslo zbog čega joj se dodatno narušilo zdravstveno stanje.

Borba nane Fate, podsjećamo, za uklanjanje pravoslavne crkve, koja je izgrađena u njenom dvorištu tokom rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu početkom 1990-ih godina, dok su ona i preživjeli članovi porodice bili u izbjeglištvu, trajala je dvije decenije.

Uklanjanje bespravno sagrađenog objekta pravoslavne crkve počelo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasoburgu 1. oktobra 2019. kojom je naloženo državi Bosni i Hercegovini da ispoštuje ranije odluke o uklanjanju crkve – odluke CRPC-a iz 1999. godine i Ministarstva za izbjeglice iz 2001. godine.

pressmedia.ba