‘CRNA LISTA BIJELE KUĆE’/ Da li će biti proširena za nova imena bh političara?

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je odluku o Zapadnom Balkanu, kojom se produžavaju vanredne mjere koje je prije 20 godina, donio bivši američki predsjednik George W. Bush, objavila je večeras Bijela kuća.

Odluka, između ostalog, obuhvata i objavu tzv. crne liste osoba i organizacija koje su pod sankcijama SAD zbog kršenja Daytonskog mirovnog sporazuma i prijetnje nacionalnoj sigurnosti i interesima SAD.

Predsjednik Bush je 26. juna 2001. donio izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD od pojedinaca i organizacija sa Zapadnog Balkana.

“Sva imovina koja se nalazi u Sjedinjenim Državama će biti blokirana i ne može se prenijeti, platiti, izvesti, povući ili na bilo koji drugi način postupati s bilo kojom osobom koju odredi sekretar trezora, u dogovoru s državnim sekretarom”, navodi se, između ostalog, u saopćenju Bijele kuće koje je potpisao predsjednik Biden.

Na osnovu te Bushove odredbe iz 2001. godine formirana je tzv. crna lista osoba i organizacija s kojima je američkoj vladi i kompanijama zabranjeno sarađivati te kojima se u SAD blokiraju imovina i novčane transakcije.

U najnovijem stavu Bijele kuće precizirane su odredbe iz kojih se može iščitati da će na crnu listu svi oni koji koče procese na Zapadnom Balkanu, a iz naše zemlje već ima nekoliko kandidata.

Na ranije objavljenoj listi su, između ostalih, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Sonja Karadžić-Jovičević, Momčilo Krajišnik, Ljiljana Zelen-Karadžić, Aleksandar Karadžić, Milorad Dodik, Amir Zukić, Nikola Špirić… 

Neizvjesno je hoće li se lista proširiti?

Političarima koji se nađu na američkoj “crnoj listi” bit će blokirana sva imovina koju imaju na teritoriji SAD-a, te će im biti zabranjen ulazak u SAD.

Sankcije će se nametnuti svim onima koji su odgovorni ili su direktno ili indirektno uključeni u akcije i politike koje ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet bilo kojeg područja ili države Zapadnog Balkana, stoji na zvaničnoj stranici Bijele kuće.

Na listi će se naći čak i oni koji budu materijalno pomagali, sponzorisali ili pružali finansijsku pomoć onima koji budu pogođeni američkim sankcijama.

Sankcije će se nametnuti i onima koji su odgovorni ili direktno ili indirektno uključeni u korupciju povezanu sa Zapadnim Balkanom, poput pronevjere javne imovine, izvlačenje privatne imovine u ličnu korist, u političke svrhe ili podmićivanje.

pressmedia.ba