Ovo je veća afera od respiratora: Koči li Vlada FBiH nabavku vakcina za Sarajevo?

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH jučer je u Vladu Kantona Sarajevo stigao dopis koji se odnosi na zajedničku nabavku vakcina za koronavirus.

Naime, ranije je dogovoreno da Vlada KS i Vlada FBiH zajednički krenu i nabavku 500.000 doza Sputnika V, za šta je skoro sve dogovorila kantonalna vlada.

Naime, kako se vidi iz dopisa oni navode kako je provedeno određeno “istraživanje” koje je dalo rezultate koje pokazuje da je među građanima mali interes za ruske vakcine i AstraZenecu, te da građani preferiraju Pfizer i Sinopharm.

U dopisu Zavod predlaže Vladi Kantona Sarajevo da se organizira novi sastanak na kojem će se dogovoriti detalji nabavke kao i rokovi.

Iz svega se stiče dojam da Vlada FBiH preko Zavoda želi usporiti nabavku vakcina. Ovdje je potrebno istaći i da je Zavod ranije ugovorio nabavku 500.000 kineskih vakcina.

Na sve ovo reagirala je Naša stranka. Kažu da je na pomolu novi skandal u režiji premijera FBiH Fadila Novalića.

“Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS obezbijedila direktnu nabavku 500.000 vakcina, Vlada FBiH odbija da potpiše ugovor za njihovu nabavku uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo obrazloženje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zahtijevamo odgovore Vlade FBiH o stvarnim razlozima odustajanja od nabavke Sputnik vakcina”, navode iz Naše stranke.

Pitaju se šta je razlog ovakvog ponašanje Vlade FBiH.

“Da li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavku vakcina zbog toga što se nabavka obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicionog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka fabrika za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabavke u regionu, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavku vrši Vlada Kantona Sarajevo?”, ističe se u saopćenju NS-a.

Oni traže odgovor od Novalića na pitanje:

“Šta se to promijenilo od 26. maja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila saradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabavka vakcina najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama?”

“Vlada Federacije je dužna dati ove odgovore građanima i građankama da znaju zašto svoje vakcine plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.
Očekujemo odgovore i napore da se spriječi još jedna afera po svoj prilici veća od one s respiratorima“, zaključuje se u saopćenju.

(Raport/PRESS)

pressmedia.ba