SRBI OBRAĆANJE VUČIĆA UN-u PROZVALI HISTORIJSKIM: Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta!

Obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da će prvo govoriti o odnosima Srbije prema Mehanizmu, a potom o radu tog tijela.

– Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvijek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji – rekao je predsjednik Vučić.

On ističe da postoji poseban problem na teritoriji Kosova i Metohije, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

– Ta teritorija je pod privremenim mandatom UN. Predsjednik mehanizma je podnio izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta – kazao je Vučić.

Predsjednik je rekao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, i da je Visoki sud u Beogradu donio odluku da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

– Podsjećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene, i takođe smo dali veliki broj svjedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsjetim da je Francuska na zahtjev za izručenje Hartmanove zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtjevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je podsjetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila. 

– Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namjerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svjedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni – kazao je Vučić.

On ističe da će Srbi pokazati odgovornost i da će se boriti za mir i stabilnost u regionu, i pozvao je mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

– Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe i Srbe u cijelom regionu: “Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni nizašta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike – zaključio je Vučić.

https://pressmedia.ba/