U parlamentu Crne Gore žustra rasprava o Prijedlogu rezolucije o Srebrenici: Ovo je provokacija kojom se želi satanizovati srpski narod i proglasiti genocidnim

Poslanici na današnjoj sjednici u parlamentu Crne Gore raspravljaju o Prijedlogu koji su podnijeli poslanici Ervin Ibrahimović, Dragutin Papović, Damir Šehović, Raško Konjević, Genci Nimanbegu, Fatmir Đeka i Andrija Popović.

Predstavnik predlagača Ervin Ibrahimović kazao je da Prijedlog rezolucije podrazumijeva, između ostalog, da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici jula 1995. godine desio genocid u kom je ubijeno preko 8.000 Bošnjaka, da to Skupština Crne Gore najoštrije, da se zabranjuje javno negiranje postojanja i umanjnja genocida, da se 11. juli proglasi danom sjećanja na žrtve, da se afirmiše mir i stabilnost, te se pozivaju javne institucije da istraže ratne zločine.

“Smatram da na osnovu pravosnažne presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde i na osnovu usvojenih rezolucija u Evropskom parlamentu i u Kongresu SAD-a, usvajanjem Rezolucije u ovom parlamentu Crna Gora će nedvosmisleno pokazati da joj je mjesto u društvu razvijenih demokratija”, rekao je Ibrahimović.

On je dodao da zabrinjavaju dešavanja u posljednjih deset mjeseci u kojem je, kako je kazao, pojačan stepen multietničke i multivjerske distance.

“Zato smatram da će Rezolucija onemogući da se zločinci kriju iza naroda”, poručio je Ibrahimović.

On je pozvao poslanike da jasno kažu da se desio genocid u Srebrenici.

Vučurović: Prijedlog rezolucije provokacija kojom se satanizuje srpski narod

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović je istakao da je Prijedlog rezolucije o Srebrenici provokacija kojom se želi satanizovati srpski narod i proglasiti genocidnim.

On je istakao da poslnici DF neće glasati za ovu rezoluciju.

“Ona je direktno usmjerena protiv srpskog naroda, ali je namijenjena za dnevno političku upotrebu, jer oni koji stoje iza nje očigledno su više razmišljali o političkih poenima, nego o žrtvama, više su razmišljali o podizanju tenzija u društvu, a kako bi podigli svoje posrnule rejtinge. Mene interesuje osnovni cilj ovog teksta, a to pokušaj satanizacije srpskog naroda”, kazao je Vučurović.

Dodao je da je razočaran što nema predstavnika Vlade Crne Gore jer je u njoj došlo do “grkih” riječi i da bi bilo veoma korektno da se čuje i njihovo mišljenje. Istakao je i da na ovoj raspravi bi trebalo da budu i predstavnici DPS-a, kao i da nije u redu da se pojave samo na glasanju.

“Ovo je vrlo teška tema, ova rezolucije nije prošla na Odboru za ljudska prava i slobe, da su DPS predstavnici bili na sjednici odbora možda bi i prošla”, naglasio je Vučurović.

Bogdanović: Genocid pravosudno nesporan za svakoga ko priznaje CG

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović je istakao da je genocid u Srebrenici dokazan pred Međunarodnim sudom koji priznaje Crna Gora i da je pravosudno nesporan za svakoga ko priznaje Crnu Goru.

“Crna Gora je u ovom domu prije više od deset godina prihvatila, i to kao prva u regionu, evropsku rezoluciju o Srebrenici i to kroz zvaničan dokument – deklaraciju i sada mi zaista nije jasno čemu služi nova inicijativa opozicije u vezi sa Srebrenicom, ako nije za raspirivanje novih podjela i dizanja novih tenzija”, rekao je Bogdanović.

Istakao je da prije svih stravičnih zločina nalazi se politika podjela, koja mora da postane crna stranica balkanske istorije.

“Svi oni koji obesmišljavaju srebrenički ili bilo koji drugi zločin nad Srbima, muslimanima, Hrvatima i svim drugim narodima imaju isti politički cilj, jer pokušavaju da nad tim temama, nad tim zločinima fućare neki politički poen. Vi koji zagovarate politiku podjela ste super smislili svoje političke pozicije – kritikuješ zločince, izdajnik si, klanjaš se žrtvama, izdajnik si, sjedneš sa mitropolitom, izdajnik si, sjedneš sa rejsom izdajnik si, braniš crkve i manastire, izdajnik si, braniš džamije izdajnik si…”, kazao je Bogdanović.

Radulović: Glasao bih za rezoluciju kojom se osuđuju sve Srebrenice na ovom prostoru

Poslanik Pokreta za promjene Brako Radulović je kazao da ako se morala otvoriti teška priča kao što je genocid u Srebrenici, “tada smo trebali da otvorimo sve brojne Srebrenice, koje su se desile prethodnih trideset godina, odnosno prethodnih 81 godina na prostorima nekadašnje naše domovine Jugoslavije”.

“Moramo da uradimo na jedan ljudski i državnički način, moramo da vagamo riječi, moramo u toj istini koja mora da izađe odavde da učinimo da Crna Gora bude ljepša, složnija, građanskija, multietničkija, da disperznost za koju sam se ja čitav život borio, izrastao, živio, želim da moja unučad nastave dalje, komšije do komšije, bez obzira koje vjere i nacionalnosti”, kazao je Radulović.

Radulovć je dodao da neće glasati za političke stvari, ali bi glasao za rezoluciju kojom se “osuđuju sve Srebrenice na ovom prostoru”.

https://pressmedia.ba/