Uporedite ove dvije skupine ljudi i sve će vam biti jasno

Desetine je funkcionera, aktivista, članova Stranke demokratske akcije (SDA), samo u zadnjih nekoliko godina napustilo njene redove. Napustilo ili je izbačeno, kako na podrugljiv način, ispraćaju oni koji su ostali, one koji odlaze. Međutim, postoji određeni privid ili opsjena kod onih koji su napustili SDA.

Oni, zapravo nikad nisu ni bili dio stranke, odnosno onog njenog skrivenog dijela ili centralne ćelije u kojoj se donose prave i suštinske odluke.  U momentu, kada neki od funkcionera se drzne da naruši interes “centralne lože”, priprema se njegovo udaljavanje. Uzalud se Senad Šepić kroz stranačke organe zalagao za demokratski unutarstranački izborni sistem – jedan čovjek,  jedan glas. 

Džaba se Dino Konaković ibretio kada su ga iz centralne lože upozorili da mu država ne može biti značajnija od stranke koja ga je “postavila na funkciju” i koja mu čuva ledja. Semir Efendić je bio naivan da će izbori za Kantonalni odbor SDA Sarajevo biti provedeni na fair play osnovi. Centralna preferira fair prevljak pravila.  

Nije ni Denisu Zvizdiću ništa značilo preko devedeset kandidatura sa terena. Odluke o svemu, zapravo donosi “duboka SDA”. To je malo poznata organizacija, veoma poznatih pojedinaca koji iz sjene, na tajnim i polutajnim, zatvorenim ili poluzatvorenim kružocima odlučuju o političkim sudbinama pojedinaca, ali i cijele zajednice, cijelog naroda.

Da, dobro ste čuli. I, dobro procitajte ovaj tekst. Ne radi se ni o kakvoj konspirativnom tekstu i teoriji zavjere. Nego o pustoj istini. Opozicija je lomila zube na interesima ove, već dobro bogate elitne. Ako ćete nešto više da znate o pojedincima, koji imaju ekskluzivno pravo da učestvuju u radu centralne SDA lože, morate jednostavno da pratite trag novca. Ti pojedinci, vrlo rijetko učestvuju na direktnim izborima. Njihova moć je nasljedna.

I sam Sulejman Tihić je javno priznao, da se rukovođenje strankom preuzima, a ne rješava se na kongresima i unutarstranačkim izborima. Kongres je samo jednodnevna manifestacija političkog kiča. Sulejman je preuzeo SDA od Alije, Bakir je u trenutku bolesti i pod moranjem preuzeo SDA od Sulejmana. Naredni predsjednik SDA će biti onaj koga odabere Bakir, ako ta funkcija u budućnosti uopće nešto značila.

Ali, da se  vratimo na ložu. Pratite dakle tokove novca i sve će vam biti jasno. Kome plaćate održavanje zajedničkih stambenih prostorija? Od koga je telekom kupio poslovnu zgradu? Ko upravlja investicijama u telekomima? Ko diplomatijom i DKP-ima? Ko strujom i rudnicima? Ko šumskim resursima i drvetom? Kome je na upravljanje dodjeljen  obavještajni i sigurnosni sistem? Ko postavlja i smjenjuje kadrove? Ko odlučuje o podobnim i nepodobnim. Ima doduše centralna SDA svoje povjerenike i za provincije i kantone, ali oni nemaju ključnu ulogu i traju samo dok vjerno služe interesima uskog kruga upravljača iz sjene.

Ako biste danas birali, kome bi dali svoj glas? Skupini u kojoj su Fikret Prevljak, Nedžad Ajnadžić, Bisera Turković,  Osman Mehmedagić , Sebija Izetbegović, Asim Sarajlić. Ili bi se, pak, odlučili na one koji su se drznuli da raskrinkaju ova tajna bošnjačka društva i centralnu ložu, pa i po cijenu da moraju razmontirati  SDA. Najglasniji od njih, danas su Dino  Konaković, Aljoša Čampara,  Semir Efendić, Denis Zvizdić, Senad Šepić, Nermin Ogrešević.

Sudbina Bosne i Hercegovine je puno sigurnija u rukama ovih drugih. Pročitajte pažljivo tekst. Uporedite ove dvije skupine ljudi. Pametnim i informisanim će biti sve jasno. Slugama lože, nikad.

(PRESS)

pressmedia.ba