AFERA ASIM: Kome je izdobrilo? Ko je trebao biti potran, a ko je na kraju potran?

– Ne sekiraj se, pazi, proće ta frtutma. Proće ovo sve i idu lokalni izbori… Bakir će se sa njima malo kasnije pozabavit’. Nije htio sad namjerno kad su mu izbori bili. Pustio je sve da pometu i Kešu i ovo ono, al’ će se mijenjat slika, ne sekiraj se. Neće taj zulum više trajat’. Kaki! Potaru ljude, znaš. Nemere to izdobrit’, kazali su naizmjenice glavni akteri političko-koruptivne afere ‘ASIM’, Asim Sarajlić i Sabahudin Delalić Traca.

A kime se to Bakir trebao pozabavit’?

Ko je trebao biti, a ko je na kraju potran?

O institucionalnom i pravnom epilogu ove afere nećemo govoriti, ali o suštinskim dešavanjima u međuvremenu bi se imalo šta reći.

Imao je Bakir Izetbegović, svi smo čuli, namjeru da se pozabavi općinskom organizacijom Novi Grad prvenstveno, a potom i onima kojima je u tom trenutku bila okosnica, a bila je Aljoši Čampari, Jasminu Teroviću, pa u nekim trenucima i Abdulahu Skaki. Držao je njihovu stranu i Denis Zvizdić, a bilo je i hrabrih ilidžanaca koji su bili spremni voditi se srcem i mozgom, a ne interesom i na izboru za predsjednika KO SDA Sarajevo dati glas za Semira Efendića.

Kada je dogovarao kako će gore imenovane potrati, nije mogao ni naslutiti da će pravo sa tog dogovora njegove perjanice koje bi bile zadužene za ‘potiranje’ otići i ispričati to u mobitel općinskog volontera (DELEGATA), a da će on potom snimak odlučiti ustupiti načelniku Efendiću.

Čekao je Efendić da se obistini ono što je najavljivano u snimku, a kada jeste i kada se uvjerio je da je sve rečeno istina, odlučio je snimak pustiti u javnost. Bio je to početak kraja SDA.

Bio je to i trenutak kada je Bakir svoje planove o ‘potiranju’ morao staviti na čekanje.

Od tada pa do danas jedino što je ‘potrano’ je SDA u Sarajevu na lokalnim izborima.

Aljoša Čampara napustio je SDA i pridružio se NiP-u, a svojim izlaskom srušio je Vladu KS koje je SDA bila dijelom. Zajedno sa Novim Gradom potrudio se i da to dobro utvrdi, te je za njim krenula i zastupnica SDA Admela Hodžić.

Semir Efendić je jedini načelnik koji je kao kandidat SDA uspio pobjediti na lokalnim izborima i utvrditi još jedan mandat. Istina, razlika u glasovima bila je mala, ali su tome upravo bili razlog okovi stranke ispred koje je bio kandidat, a koju je do trenutka lokalnih izbora pogodilo još nekoliko strašnih afera, poput afere ‘Respiratori’. Nakon što je osvojio manadat napustio je SDA, baš kao i Čampara, te preuzeo rukovodstvo nad Strankom za BiH, koja će na izborima 2022. biti direktni konkurent ovakvoj krnjoj SDA.

Jasmin Terović je podnio neopozivu ostavku na sve stranačke funkcije, te je vraćen na čelo javnog preduzeća Tržnice koje je za vrijeme njegovog ranijeg mandata bilo jedno od rijetkih javnih preduzeća koje je pozitivno poslovalo.

Denis Zvizdić je na korak do napuštanja SDA. Najstrpljivije je čekao od svih, upozoravao, sugerisao, savjetovao, a na kraju je neminovan i njegov izlazak. Sve su prilike da će potom 2022. na crtu Izetbegoviću kao kandidat za člana Predsjedništva.

Abdulah Skaka koji je i sam diskreditovan u snimku afere ‘Asim’, nije mogao dalje nastaviti čestito svoju borbu kao gore navedeni, te se priklonio Bakiru i samim akterima afere. Kako to obično biva kad se igra na dvije stolice, ostane se u jednom trenutku, što bi rekli, na ledini. Tako je na ledini ostao i Skaka koji se do kraja svim dozvoljenim i nedozvoljenim sredstvima usamljeno sa Majom Hadžihalilović borio za poziciju gradonačelnika, te na kraju umjesto dostojanstveno, sa iste otišao potpuno melanholično i u potpuni zaborav.

Naspram gore pomenutih, koji su trebali biti POTRANI, nalaze se Hazim Bahtanović vezista koji nije sada uspio biti izabran ni u rukovodstvo općinske organizacije, a kojem se smiješi smjena i sa pozicije direktora u instituciji u kojoj ga je SDA smjestila, Asim Sarajlić koji je sinonim za prevaru, Sabahudin Delalić Traca, upamćen po rečenici ‘Drago mi je da imaš *uda’, Osman Mehemdagić Osmica, direktor državne obavještajne službe sa diplomom električara, Fikret Prevljak NJIHA i na čelu kolone, Bakir Izetbegović.

KO JE POTRAN, NEK’ JAVNOST CIJENI.

pressmedia.ba