Ministar Avdić o Jazz Festu: Kontaktirani su da dopune dokumentaciju, ne osjećam se krivim, nije bilo loše namjere

Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić danas je za N1 govorio o aktuelnoj problematici u vezi sa organizacijom ovogodišnjeg Jazz Festa. Odgovorio je na jučerašnje tvrdnje Edina Zubčevića.

“Ne osjećam se krivim”

Kako je kazao Avdić, ne osjeća se krivim zbog novonastale situacije te da to nije odluka ministra.

Ne osjećam se krivim, to nije odluka ministra. Kao što znate, prvi i drugi mart raspisali smo javni poziv koji je trajao do drugog aprila. Taj mart je bio katastrofalan u KS i u tom periodu mnogi ljudi koji su se prijavljivali na aplikaciju; mnogo je bilo aplikanata koji nisu mogli na vrijeme da reagiraju“.

Dodaje da 65% aplikacija nije zadovoljavalo uvjete javnog poziva.

Ustanovljeno je kada je oblast kulture u pitanju, 65 posto aplikacija nije zadovoljavalo uvjete javnog poziva. Reagirao sam odmah i tražio saglasnost vlade, dobio saglasnost za dodatnih 15 dana kako bi aplikanti predali aplikacije“.

Sa 21. majem završena je mogućnost svih “starih” aplikanata da se novi ne mogu prijaviti i nakon toga je urađena evaluacija. Objavljena je prva lista 7. maja svi koji su uspunili i koji nisu“.

Tehnička greška

Ministar je pojasnio da se dogodila tehnička greška.

Desila se tehnička greška, 28. maja, nikakve namjere nije bilo u tome. Službenici koji su unosili podatke, greška je napravljena.

Znači, 28. greška koja je bila, Jazz fest nije imao dopunjenu dokumentaciju, međutim iz tabele je ispušteno Jazz fest. 31. maja upućen je e-mail na adresu jazz festa. Mailom je upućeno i napisano da se izvinjavamo. Nazvani su gospođa Karavdić i gospodin Zubčević i obavješteni da bi trebalo da se dopuni dokumentacija“.

Zubčević tvrdi da je u aplikaciji sve pisalo i da u Ministarstvu to niko nije pročitao?

“Ja potpuno razumijem, to je njegovo mišljenje, nemoguće je da možete reći da neko nije pročitao vašu aplikaciju, a uzeta je da se pogleda”.

Edin Forto kaže da je došlo do administrativne greške?

Administrativna greška je to što sam rekao, vezano za listu. Nisu upisana još dva udruženja osim Jazz Festa. U kontekstu izjave gospodina Forte, to je ta greška. Iz tog razloga, e-mailom su kontaktirali“.

“Šta znači preuzeti krivicu? Greška je moguća da se dogodi svakome, kao i vama ali hoću da vam kažem drugu stvar: kada vam neko pošalje mail i izvini se, mislim da je to ljudski i odgovorno”, dodao je Avdić.

Dodaje da nije bilo loše namjere.

Apsolutno su ispoštovane sve procedure, javni poziv je takav. Smatram da treba malo više komunikacije. Održao sam masu sastanaka. Mi imamo birokratske forme na kojima ćemo raditi da se promjene. Zaista nije bilo nikakve loše namjere. Nikakve. Ponavljam to i ponovit ću“.

(N1/PRESS)

pressmedia.ba