Novalić s predstavnicima Kantona Sarajevo: Nastavljamo s pomoći nižim nivoima vlasti

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić održao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sastanak s predstavnicima Kantona Sarajevo zastupnikom u Skupštini ovog kantona Mahirom Devićem i ministrom privrede u Vladi KS Adnanom Delićem.

Na sastanku je razgovarano o projektima koje podržava Vlada Federacije BiH na području Kantona Sarajevo, s posebnim naglaskom na privredu.    Također, bilo je riječi i o pomoći Federalne vlade nižim nivoima vlasti, posebno kantonima, kako u prošloj tako i u ovoj godini.

Premijer Novalić je prezentirao efekte poduzetih mjera i aktivnosti Vlade FBiH na ublažavanju ekonomskih posljedica pandemije u protekloj godini, a kantonalne predstavnike je upoznao i s planom podrške Federalne vlade nižim nivoima vlasti u ovoj godini.

– Vlada Federacije nastavlja pomagati niže nivoe vlasti, pa tako i Kanton Sarajevo koji smo prošle godine podržali sa 100 miliona KM grantova namijenjenih zaustavljanju posljedica pandemije – rekao je premijer Novalić. Istakao je i da je, na prijedlog Vlade, Parlament FBiH  izmjenio zakon o izvršavanju Budžeta FBiH za tekuću godinu, kojim je omogućeno da se gradovima i općinama dodijeli 30 miliona KM iz federalnog budžeta. Očekujemo da uskoro bude donesena ova odluka.

Tokom sastanka je razgovarano i o infrastrukturnim projektima i unapređenju saobraćajne povezanosti, kao i o razvoju industrije i privrede, te ekonomskog potencijala ovog kantona.

pressmedia.ba