Preko vode do slobode: Član Predsjedništva SDA Sedad Dedić imenovan za člana NO goraždanskog Ginexa

Sedad Dedić iz Zenice, inače član predsjedništva Stranke demokratske akcije imenovan je za člana NO Unis Ginex d.d. Goražde.

Politička karijera Sedada Dedića razvijala se silom prilika i odlivom ozbiljnijih kadrova iz SDA. Oni koji su imali svoj stav i mišljenje napustili su i napuštaju stranku, te je Dedić, baš poput recimo Zahiragić Harisa, postao izbor. Što bi rekli ‘spalo’ na njega.

Slično je bilo i sa akademskom karijerom – od urednika časopisa ‘Student’ finansiranog od različitih nivoa vlasti, preko gorljivog pristalice Senada Šepića i svih vidova neformalne edukacije, profiliranog spisatelja panegirka u čast bračnog para Izetbegović sve do instant eksperta ustavnog prava.

Da je poslušnik jasno je samim participiranjem u Predsjedništvu stranke, ali da je dobar poslušnik koji malo pita potvrdilo se njegovim imenovanjem u Nadzorni odbor Ginexa.

Podsjetimo 2016. godine Vlada FBiH, kao većinski vlasnik sa 51% vlasništva, imenovala je za člana NO Unis Ginex d.d. Goražde Kadriju Kolića, inače jednog od advokata optuženih u aferi “Respiratori”. Novalić, koji je jedan od optuženika u pomenutom predmetu, zajedno sa Vladom u kojoj je svojevremeno imao podršku, povjerio je Koliću da u Goraždu štiti vladine interese.

Kolića je predložila Kadrovska komisija SDA, tačnije njen predsjednik Asim Sarajlić.

Na sjednici Vlade FBiH održanoj u julu prošle godine Kadrija Kolić, za kojeg se u međuvremenu kroz aferu “Respiratori” ustanovilo i nekoliko mogućih diskreditirajućih činjenica, nije dobio podršku za njegovo ponovno imenovanje u NO ovog preduzeća.

Trebalo je vremena da se nađe ‘adekvatna’ zamjena Koliću. Nakon čini se duže potrage SDA je predložila, a Vlada FBiH imenovala kao člana NO Sedada Dedića iz Zenice uz pomoć kojeg bi trebalo da se nastavi dobro uhodano poslovanje ove firme.

(PRESS)

pressmedia.ba