USKOK objavio detalje: Sudije od Mamića uzele najmanje 370.000 eura!?

Nakon što je hrvatska policija uhapisla troje sudija zbog navodne korupcije jutros se oglasio USKOK s detaljima.

Naime, radi se o sudijama koje je prijavio bjegunac Zdravko Mamić, koji trenutno živi u Međugoriju. On je objavljivao da je sudijama davao mito, tvrdeći da je nepravedno osuđen. Mamić je hrvatskim istražiteljima poslao USB stick na kojem su bili dokazi.

USKOK je danas objavio za šta konkretno tereti sudije.

“USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji sa Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave Ministarstva financija, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestorice hrvatskih državljana (1965., 1958., 1954., 1959., 1971., 1961.) od kojih trojica uz hrvatsko državljanstvo imaju i državljanstvo Bosne i Hercegovine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja mita, davanja mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem, stoji u priopćenju DORH-a.

Osnovano se sumnja da je Darko Krušlin, prvostupani sudac Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, 22. novembra 2016. u Zagrebu, iako je znao da je u to vrijeme protiv braće Mamić i više drugih optuženika bio u toku postupak pred istim sudom te da postoji izvjesnost da će biti određen predsjednikom raspravnog vijeća u navedenom postupku, došao u svečanu ložu stadiona u Maksimiru gdje se upoznao sa Zdravko Mamićem s kojim se nastavio družiti. Pritom je Mamić, znajući da je Krušlin Županijskog suda u Osijeku, u cilju da stekne njegovu naklonost kako bi mu kao sudac pogodovao kada mu to bude potrebno, stavio na njegovu ruku svoj skupocjeni sat marke Audemars Piguet, a koji sat je sudac Krušlin svjestan svega navedenoga uzeo, navodi se u saopćenju.

Nadalje se osnovano sumnja da su, u razdoblju od aprila 2017. godine do 21. maja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, Zdravko Mamić kao optuženik u više kaznenih postupaka koji su vođeni protiv njega te protiv Zorana Mamića i drugih optuženika na Županijskom sudu u Osijeku, u više navrata ostvarivao osobne kontakte sa sucem Zvonkom Vekićem, također prvostepenim sucem Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Županijskog suda u Osijeku, koji mu je predočavao da će on osobno, te koristeći odnos povjerenja i kolegijalnih i prijateljskih odnosa sa sucima tog suda, pa tako i sa sucem Antom Kvesićem, za novčanu nagradu koju će s njima podijeliti, za njega i suoptuženike ishoditi povoljne sudske odluke u postupcima koji se protiv njih vode na tom sudu bez obzira na stvarno stanje spisa.

pressmedia.ba