Je li vas strah botovi SDA zbog izrečene zatvorske kazne za komentare “izdajnik” i “neprijatelj svog naroda” na Facebooku?

Pravosnažna presuda kojom je pripadnik Oružanih snaga BiH Jurica Pavlović osuđen na tri mjeseca uvjetne zatvorske kazne jer je na društvenoj mreži Facebook nazivao književnicu Martinu Mlinarević “izdajicom” i “neprijateljem” svog naroda, jasan je pokazatelj budućih pravosudnih praksi kada je riječ o širenju mržnje na internetu.

Ova presuda trebala bi u dobroj mjeri zabrinuti botove Stranke demokratske akcije (SDA) koji su identične izraze (“izdajica” i “neprijatelj svog naroda”) koristili kako bi stavili metu na čelo brojnim novinarima, državnim službenicima i političarima u BiH.

Jurica Pavlović pripadnik je hrvatskog naroda isto kao i Martina Mlinarević, ali je pravosnažno osuđen zbog krivičnog djela “Izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti”. Dakle, mržnja ne poznaje etničke grupe i za ovo krivično djelo odgovaraju i Bošnjaci koji stavljaju metu na čelo Bošnjacima, Hrvati koji stavljaju metu na čelo Hrvatima, Srbi koji stavljaju metu na čelo Srbima i svi ostali građani Bosne i Hercegovine koji uđu u sferu nezakonitog postupanja.

Za identično krivično djelo koje je počinio Jurica Pavlović, dakle “Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti”, sredinom februara 2021. godine podnesena je krivična prijava protiv botova SDA i to Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Prema pisanju medija državni tužitelji aktivno rade na obimnom predmetu koji će obuhvatiti više osoba i koji zahtjeva međunarodnu pravnu pomoć s obzirom na to da jedan od internet ratnika, Jasmin Mulahusić, ima prijavljeno mjesto prebivališta u Luksemburgu.

(PRESS)

pressmedia.ba