Prof. dr. Mirza Bišćević: Našim usavršavanjem će pacijenti dobiti bolju uslugu

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” danas je održana promocija knjige “Kičma-dijagnostičke i terapeutske procedure kod najčešćih stanja i oboljenja”, autora acc. prof. dr. Mirze Bišćevića, specijaliste ortopeda u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Promociji su prisustvovali ljekari Opće bolnice i direktor ove ustanove, prof. dr. Ismet Gavrankapetanović koji je promovirao knjigu.

Uz iskrene čestitke povodom izlaska knjige prof. Gavrankapetanović je naglasio da se prof. Bišćević maksimalno posvetio izučavanju kičme i da je na ovim prostorima jedan od najboljih stručnjaka za bolesti kičme.

Iako je knjiga namijenjena specijalistima i specijalizantima ortopedije, neurohirurgije, radiologije, fizijatrije,neurologije,pedijatrije, dobro će doći svim zdravstvenim radnicima kojima je potrebno dodatno znanje.

Na jednom mjestu su objedinjena i prikazane kliničke i radiološke slike vertebralne patologije, te principi dijagnostičkih i terapeutskih procedura kod najčešćih stanja i oboljenja, saopćeno je iz Opće bolnice.

Knjiga je podjeljena u šest poglavlja u kojima su detaljno obrađena bolna stanja na kičmi, te povrede i deformiteti kičme kao i tumorska i upalna oboljenja kičme. Svako poglavlje je detaljno razrađeno i do najsitnijih detalja je objašnjena tematika spinalne patologije. Tekstualni dio je obogaćen autentičnim fotografijama pacijenata koje je liječio prof. Bišćević te dijagramima, radiološkim slikama i crtežima, a sve kako bi čitalac lakše razumio i shvatio kompleksne detalje dijagnostike i tretmana različitih oboljenja kičme.

Prof. dr. Mirza Bišćević je kazao da mu je osnovni cilj za pisanja knjge bilo uvezivanje više specijalnosti, kako bi se napravio iskorak u dijagnostici i terapiji oboljenja kičme. Posebnu pažnju je posvetio bolnim stanjima kičme te rasčlanjivanju bola.

Podsjetio je na više od dvije decenije svog rada na ortopediji Kliničkog centra Sarajevo koji je, kako je rekao, bio stimulirajući, jer ko je želio da radi dobio je šansu. Naglasio je da je sada takva situacija u Općoj bolnici i zbog toga je pozvao kolege da pokažu inicijativu za daljim usavršavanjem za šta će, siguran je, dobiti podršku, pacijenti bolju uslugu.

Acc. prof. dr. Mirza Bišćević, radi u Općoj bolnici na odjelu za ortopediju.Profesor je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Tuzli na predmetu hirurgija/ortopedija. Predsjednik je Udruženja ortopeda i traumatologa BiH, član je Akademije medicinskih nauka BiH i Glavnog odbora Evropske federacije nacionalnih ortopedskih udruženja-EFORT. Učestvovao je na više od 40 tečajeva i simpozija, ima 70 objavljenih stručnih radova, a ovo mu je treća knjiga.

pressmedia.ba