SDA strategija: Jesu li odvoz smeća u Sarajevu i Jazz fest stvarno teme od nacionalnog značaja za BiH?

U momentu kada Vijeće ministara BiH radi na direktnu štetu građana BiH, kada predsjedavajući Predsjedništvo BiH traži od ambasadora da ne rade po instrukcijama bilo koga iz BiH, kada se na čelu OSA BiH nalazi osoba sa srednjom školom i falsifikovanom fakultetskom diplomom, kada je Vlada FBiH izabrana 2015. godine i dalje u tehničkom mandatu iako su izbori održani 2018. godine i kada domaće vlasti nisu uspjele osigurati vakcine protiv korona virusa glavna tema u Bosni i Hercegovini postaje odvoz smeća u Sarajevu.

Odvoz smeća je pitanje na lokalnom nivou koje u svakom slučaju treba i mora biti riješeno, ali zasigurno nije pitanje kojim bi se trebala baviti kompletna država. Problem s odvozom smeća može postati top tema u zemljama u kojim je sve uređeno, ali nikako u Bosni i Hercegovini koja ima mnogo većih problema na nacionalnom nivou od odvoza smeća u nekoliko sarajevskim općina.

SDA svjesno lokalne teme izdiže na nivo državnih problema jer cilj SDA je da na taj način skrene pažnju s nerada i nesposobnosti vlastitih kadrova na višim nivoima vlasti. Pitanje je samo u kolikoj mjeri će stranke Trojke biti naivne u pristati na to da uđu u podmuklu igru SDA iz koje će zasigurno profitirati jedino stranka Bakira Izetbegovića.

Vladu Kantona Sarajevo, a samim tim i lidere stranaka Trojke, SDA svjesno dovodi u situaciju konstantnog pravdanja jer kada se Trojka pravda onda se ne priča o brojnim problemima čiji je uzročnik SDA. Trojka se od plana SDA može odbraniti jedino konkretnim projektima, programima i radom na terenu tj. ne davanjem materijala SDA da čak i sitne greške Vlade KS pretvara u prvobitni nacionalni problem.

SDA je uspjela, zajedno s koalicionim partnerima iz HDZ-a, SNSD-a i DF-a, sve političke subjekte u Bosni i Hercegovini povući u blato u kojem se odavno navikla valjati. Svi vide da DF odavno grca u tom blatu i da se sigurno neće uspjeti iz njega izvući iako igra kako SDA svira tj. šuti i podržava.

O tom blatu – u kojem se guši DF – SDA ne želi da se priča. Ne želi da se govori kako je Dom naroda PS BiH isporučila Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, ne želi da se govori o bahatosti i nestručnosti ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, o nesposobnosti premijera FBiH Fadila Novalića, kriminalnoj nabavci respiratora, činjenici da je Asim Sarajlić i dalje šef Kluba Bošnjkaka u Domu naroda PS BiH, diplomi i stažu Sebije Izetbegović i dešavanjima na KCUS-u, diplomi Osmana Mehmedagića, porazu na lokalnim izborima, jednoumlju u SDA, nesposobnosti ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića da se uhvati u koštac s migrantskom krizom, izvlačenjem novca iz državnih preduzeća, tajnim pregovorima o Izbornom zakonu BiH, pravima Bošnjaka u entitetu RS, kriminalu i korupciji, pokušaju stavljanja pravosuđa pod svoju kontrolu, odlasku mladih iz BiH, snishodljivosti Bakira Izetbegovića prema Draganu Čoviću i Miloradu Dodiku, nemogućnosti nabavke vakcina i brojnim drugim temama koje guše bh. društvo.

Za SDA to nisu važne teme. Teme od nacionalnog značaja za SDA su odvoz smeća u Sarajevu i Jazz fest. Da ne bude zabune, Sarajevo kao glavni grad BiH mora imati Jazz fest isto kao što se u Sarajevu redovno mora odvoziti smeće, međutim ta pitanja ne mogu se porediti s pitanjima, primjera radi, blokade državnih institucija ili prava povratnika u entitetu RS.

(PRESS)

pressmedia.ba