Slika od 1.000 riječi: Selam iz kantona s najnižom platom u Federaciji BiH

Kao svaka druga i ova slika govori hiljadu riječi. Ako, gledate na prvu, na vaš prvi pogled.  Vidite Bakira Izetbegovića koji odaje počast herojima i šehidima Travnika i SBK-a u pratnji svojih saradnika.  Ako gledate pažljivo, gledate lidera koji je već odavno konce upravljanja strankom, prepustio svojoj  supruzi, a upravljanje državom Biseri Turković i njenoj djeci.  

Dalje, vidimo ljude, koji poštovanje i pijetet prema braniocima ove zemlje pokazuju obavezno javno i uz bliceve sa najmodernijih kamera. U tome prednjače Izetbegović i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović. Ako sliku gledamo još pažljivije, vidimo ljude koji  vode računa uglavnom o svojim porodicama i potomcima. 

Pa recimo Melikin sestrić je već etablirani lokalni političar u Bugojnu, te potpredsjednik SDA u tom gradu. Vidimo Asima, ne Sarajlića, nego Mekića, predsjednika kantonalne SDA SBK, koji je svoju djecu sigurno smjestio u stolice BH Telekoma, BH Pošta i PIO/MIO Federacije BiH.

Vidimo ministra Dedića, koji nije gotovo ništa uradio za poljoprivrednu proizvodnju u FBiH, kao što ne znamo ni šta je uradilo njegovo Ministarstvo sa 3.5 miliona EURA sredstava Svjetske banke namjenjenih za opremanje Veterinarskog instituta na Stupu? Možda Dedić ipak zna nešto više, nego što zna javnost i službenici Ministarstva!? 

Ako, još dublje proniknemo u piksele i današnje slike s posjete Bakira Izetbegovića Travniku i “lokalnim vođama”, vidjet ćemo pravomoćno presuđene stranačke funkcionere SDA i članove Vlade SBK-a. Primjetit ćemo načelnike, poput onog iz Bugojna koji čeka pravomoćnu presudu, a kojeg su danas, ipak, malo sklonuli u ćošak.

Vidjet  ćemo nekompetentne ministre koji snishodljivo i čeznutljivo gledaju prema svome lideru. Vidjet ćemo skupinu ljudi koji ništa ne znaju o broju nezaposlene šehidske djece u tom kantonu. Vidjet ćemo bahate funkcionere koje ne zanima prosječna plata u Kantonu. Posmatrat ćemo lokalne moćnike kojih boli briga što građani tog Kantona zdravstvenu zaštitu ostvaruju uz pomoć Vlade Hrvatske koja finansira bolnicu Han Bila.  Ne zanima doktoricu Meliku što bolnici u Travniku nema MRI ili je EEG pokvaren. Ne zanima ih broj vakcinisanih, ni statistike umrlih od COVID 19.

A, ko na slici ne bi primjetio Fadila Novalića,  te se prisjetio bačenih 10 miliona za smeće od respiratora? I pazite, nema ni jedan lokalni moćnik na slikama sa profila Bakira Izetbegovića, koji ima manje od 20 godina staža po raznim funkcijama. Doduše, fali Bakirov predsjednik Razvojne banke, Salko Selman, ali on više nema potrebu za slikanjem. Njegov hidropotencijal je toliki da melje dovoljno novca da se ne mora lažno predstavljati na stranačkim okupljanjima.

Selam iz kantona s najnižom platom u Federaciji.  Eto, vidite da svaka slika ima 1000 riječi. Na slikama nema Osmice, ali on je valjda imao obaveza po lokalnim travničkim univerzitetima. I za kraj pogledajte dobro, svi SDA-ovci braun cipele nose.

(PRESS)

pressmedia.ba