Guverner Kalifornije ukinuo uslovnu kaznu za ubicu Roberta Kenedija

– Advertisement –

Guverner Kalifornije ukinuo je uslovnu kaznu Sirhanu Sirhanu, koji je ubio američkog predsjedničkog kandidata Roberta F. Kenedija (Kennedy) 1968., navodeći da ubica ostaje prijetnja američkoj javnosti i da nije preuzeo odgovornost za zločin koji je promijenio američku historiju.

– Advertisement –

Kenedi, senator iz Njujorka, ubijen je nekoliko trenutaka nakon što je proglasio pobjedu na ključnim izborima za predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. Petero ostalih ranjeno je tokom pucnjave u hotelu “Ambassador” u Los Anđelesu.

Demokratski guverner Gavin Njusom (Newsom), koji za Roberta Kenedija tvrdi da je njegov politički heroj, odbio je preporuku dvočlanog sudskog vijeća da Sirhan (77) treba biti oslobođen.

PROČITAJTE JOŠ:  Tajne poruke radnika iz okupirane ukrajinske nuklearke Zaporižje: ‘Ruski smo taoci, sve nas drže na nišanu, a ima i otmica!‘

Preporuka vijeća iz avgusta podijelila je porodicu Kenedi, dok su dvojica Robertovih sinova – Daglas Kenedi (Douglas) i Robert F. Kenedi Džunior (Jr.) podržali njegovo oslobađanje, a njihove porodice i majka odlučno su se usprotivile tome.

Njusom u svojoj pisanoj odluci navodi da je ubistvo Roberta Kenedija “među najzloglasnijim zločinima u američkoj historiji”.

Osim nanošenja “neizmjerne patnje” Kenedijevoj tada trudnoj supruzi i desetero djece, Njusom također navodi da je ubistvo “nanijelo veliku štetu američkom narodu”, prenosi AP.