U tijeku masovni sukobi: tisuće pristaša Bolsonara upale u brazilski Kongres, policija odgovorila ispaljivanjem suzavca; Pogledajte snimke

U glavnom gradu Brazila, Braziliji, upravo traju sukobi između policije i pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, javlja Corriere della sera. Naime, pristaše bivšeg desničarskog vođe, kojeg je Ignacio Lula porazio na posljednjim predsjedničkim izborima, upali su u Palacio do Planalto (sjedište Vlade i predsjednika Federativne Republike) i Vrhovni sud, koji je kao izborna komisija utvrdio pobjedu Lule, prenosi Jutarnji.

Njihova ideja je jasna: navesti vojsku da intervenira i uvede diktaturu. Predsjednik Lula je u Sao Paulu radi poplava, dok je Bolsonaro danas u inozemstvu.

Tjednima su Bolsonarovi pristaše demonstrirali, okupirali ulice ili prosvjedovali ispred vojnih vojarni, te pozivali na vojnu intervenciju jer ne prihvaćaju Lulinu pobjedu. Sam Bolsonaro je prije nekoliko dana odletio u SAD kako ne bi prisustvovao primopredaji vlasti i inauguraciji novog predsjednika.

Nova vlada već je pokušala demobilizirati kampove koje su bolsonarovci postavili u raznim dijelovima zemlje, uključujući i jedan ispred vojnog stožera u Brasiliji.

No danas je tisuće bolsonarovaca uspjelo preskočiti rampu koja vodi do ulaza u Kongres. Policija je morala odgovoriti ispaljivanjem suzavca. Bolsonaristi su se zatim iz svoga kampa pokraj stožera vojske, mnogi od njih umotani u brazilske zastave; prvo zaputili u ministarstvo pravosuđa, a zatim do sjedište Vlade.

Brazilski mediji javljaju kako je sigurnosni policijski kordon potpuno razbijen, a tisuće ljudi maršira rampom koja omogućava pristup zgradi. Scenarij je to koji gotovo u potpunosti prati ono što se dogodilo 6. siječnja prije dvije godine u Washingtonu kada su Trumpove pristaše jurišale na Capitol Hill.

“Ovaj apsurdni pokušaj nametanja volje silom neće prevladati. A snage koje su nam na raspolaganju su na djelu”, poručio je ministar pravosuđa Flavio Dino.