Ukrajinske snage odbijaju ruske napade na gradove i drže svoje položaje, Zelenski: Bahmut i Soledar se drže unatoč razaranjima

Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na grad Bahmut u istočnoj regiji Donbasa i drže svoje položaje u obližnjem Soledaru u vrlo teškim uvjetima, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

“Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja”, rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško”, dodao je.

Zelenskij je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. “Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića”, rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

“Udari na Kramatorsk i druge gradove u Donbasu – na civilne ciljeve i to baš u vrijeme kada je Moskva izvješćivala o navodnom prekidu vatre za svoju vojsku”, rekao je Zelenskij.

Rusija je u nedjelju priopćila da je u raketnom napadu na Kramatorsk, sjeverozapadno od Bahmuta, poginulo 600 ukrajinskih vojnika, no Reutersov izvjestitelj na mjestu događaja nije pronašao dokaze za te tvrdnje.