Od hrane se najviše izvozi masti i ulja, u uvozi meso

Za devet mjeseci prošle godine, u BiH je uvezeno proizvoda iz agroindustrijskog i prehrambenog sektora u vrijednosti 3,2 milijarde KM, a izvezeno u vrijednosti 800,8 milijuna KM.

Prema podacima Vanskotrgovinske komore (VTK) BiH, u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, izvoz je prošle godine povećan za 122 milijuna KM ili za 16%, dok je uvoz porastao za 748,7 milijuna KM ili čak 30 posto.

Žitarica je u BiH uvezeno u ukupnoj vrijednosti od 253,9 milijuna KM, što je povećanje od 100,2 milijuna ili 65% u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

-Od žitarica smo najviše uvozili pšenicu i suražicu u vrijednosti od 140,8 milijuna KM, najviše iz Mađarske, Srbije i Hrvatske, te kukuruz u vrijednosti od 93,5 milijuna KM, najviše iz Srbije i Hrvatske. Proizvoda na bazi žitarica je uvezeno u vrijednosti od 215,7 milijuna KM. Od te grupe proizvoda, najviše uvozimo kruh, peciva, kolače, kekse i ostale pekarske proizvode, u vrijednosti od 137,6 milijuna KM, i to najviše iz Srbije, Hrvatske i Turske. Meso smo uvezli u vrijednosti od 302,8 milijuna KM, što je povećanje od 73,1 milijuna ili 32% u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. U najvećoj vrijednosti smo uvezli goveđe meso, svježe ili rashlađeno, i to u vrijednosti od 188,1 milijuna KM, a najviše iz Italije, Nizozemske, Poljske i Njemačke, stoji u najnovijem broju Infokoma.

U izvozu vrijednosno najviše sudjeluju: masnoće i ulja biljnog i životinjskog podrijetla, mlijeko i mliječni proizvodi, te voće za jelo. Od masnoća, izvoz se najviše odnosi na ulje od sjemena suncokreta, šafranike ili pamuka u vrijednosti od 82,8 milijuna KM, a najviše se izvozilo u Austriju, Sloveniju, Filipine i Hrvatsku.

Od mlijeka i mliječnih proizvoda, u BiH se najviše izvozi mlijeko i pavlaku, u vrijednosti od 50,8 milijuna KM, a najviše izvozi u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i u Srbiju. Od voća za jelo, BiH najviše izvozi orašaste plodove, i to u vrijednosti od 51,7 milijuna KM, a najviše u Srbiju, više od 20 milijuna KM.