Bećirović razgovarao s komadantom EUFOR-a

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je komandanta EUFOR-a u BiH generala Antona Wesselyja, a tokom susreta izrazio je zahvalnost za dosadašnju saradnju EUFOR-a sa Oružanim snagama BiH i drugim institucijama u Bosni i Hercegovini, lokalnim zajednicama i organima za provedbu zakona.

U tom kontekstu istaknuta je važnost potpisanog novog Ugovora o saradnji i obuci za 2023. godinu između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, posebno sa PSOTC-om – Centrom za obuku za sigurnosne operacije.

Istaknuta je važnost uloge EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, kao garanta stabilnosti i sigurnosti. Poručeno je da Bosna i Hercegovina ostaje posvećena očuvanju stabilnog okruženja za sve njene građane, kao i doprinosu međunarodnom miru.

Ukazano je na pokušaj narušavanja sigurnosti i mira u Bosni i Hercegovini, uz zajedničko djelovanje vanjskih i unutrašnjih aktera koji koriste otvorene prijetnje, kao i hibridne metode djelovanja. Bećirović je osudio neustavno obilježavanje 9. januara u entitetu RS, ocjenjujući da predstavlja direktno podrivanje institucija Bosne i Hercegovine.

 – Odlikovanje koje je Milorad Dodik uručio Vladimiru Putinu predstavlja civilizacijsku sramotu. Takav nemoralan čin nije pao na pamet nijednom političaru u Evropi. To samo pokazuje da je on marioneta Putina sa zadatkom destabilizacije ovog dijela Evrope – poručio je Bećirović.

Pdao je priznanje za uspješno održanu vježbu EUFOR-a ‘Brzi odgovor 2022’, uz učešće 20 zemalja koje su demonstrirale EUFOR-ove sposobnosti i odlučnost u doprinosu očuvanju sigurnog okruženja za sve građane.

Naglašeno je da je to vježba koja je ponovo pokazala predanost Evropske unije evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Bećirović i Wessely izrazili su želju da se nastavi uspješna saradnja EUFOR-a i Bosne i Hercegovine, kakva je bila prethodnih godina, saopćeno je iz Službe za odnose s jasvnošću Predsjedništva BiH.