TEGELTIJA: Nebulozni zahtjevi za kazneno procesuiranje proslave 9. siječnja

Milan Tegeltija, savjetnik predsjednika Republike Srpske s crne liste SAD-a, smatra nebuloznim tvrdnje sarajevskih ‘stručnjaka’ da je proslava 9. siječnja kao Dana RS-a kazneno djelo. Navodi i da se proslavu bilo čega, pa i Dana RS-a 9. siječnja, ne može pravno zabraniti i nije nikakvo kršenje odluke Ustavnog suda Bih, koji se bavi samo usklađenošću zakona s Ustavom, a zakon je usklađen s odlukom Ustavnog suda.

-Faktička proslava 9. siječnja u RS-u nema nikakve veze s odlukom Ustavnog suda niti seUstavni sud uopće može baviti faktičkom organizacijom te proslave, objavio je Tegeltija na svom Facebook profilu i dodao da se Ustavni sud u ustavno-pravnoj sferi bavi propisima, zakonima i njihovom usklađenošću s Ustavom.

-U ovom slučaju, to je bio Zakon o praznicima i Ustavni sud je donio tu nakaradnu i besmislenu odluku. Kao posljedica te odluke, izmjenjen je Zakon o praznicima i time je odluka Ustavnog suda izvršena, koliko god nakaradna i besmislena bila. Tu je točka što se tiče Ustavnog suda i izvršenja njegove odluke, poručio je Tegeltija uz ocjenu da je tom besmislenom i nakaradnom odlukom taj nesretni Ustavni sud samo unio dodatno sjeme razdora i razlog da se svake godine stvara tenzije u svezi nečeg što nitko i nikako ne može faktički zabraniti.