NES i SBiH se vraćaju ‘Osmorci’, SDA će pokušati blokadu u FBiH

Nakon svojevrsnog zastoja u formiranju državne, ali i federalne i županijskih vlasti idućih dana mogao bi se dogoditi svojevrsni rasplet cijele situacije.

Nakon što je postalo jasno da Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni europski savez neće imati ministre iz svoji redova na državnoj razini, što ne isključuje mogućnost da dobiju zamjenike ministara čini se da se konačno definira konačni popis državnih ministara.
Naša stranka je i formalno kandidirala svog lidera Edina Fortu za državnog ministra prometa i komunikacija, a sve izglednije je da će iz Republike Srpske u Vijeće ministara ipak doći i osoba bošnjačke nacionalnosti.

PzD dobija državnog ministra

Zanimljivo je da će taj kadar biti definiran kao zajednički prijedlog Osmorke i SNSD-a, a sve su glasnije spekulacije da se radi o Selvidu Hurtiću koji dolazi iz Pokreta za državu (PzD).

Hurtić je nedavno izabran u Vladu Republike Srpske, no uskoro bi mogao s te pozicije prijeću u onu državnog ministra. To znači da će iz Republike Srpske doći četiri državna ministra ali da će jedan od njih praktično biti dio Osmorke jer se nikako ne može reći da Pokret za državu pripada Dodikovoj koaliciji stranaka.
Na taj način bi očigledno bila ispunjena želja i zahtjev SBiH-a i NES-a da Dodik ne može imati četiri ministra među kojima i jednog Bošnjaka u Vijeću ministara pa je za očekivati da se odmetnuti dio Osmorke vrlo brzo vrati u zajedničke tračnice, barem kada je riječ o FBiH.
Od ostalih kandidata ministar vanjskih poslova bi trebao biti Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, a ministar obrane Zukan Helez iz SDP-a. Ministar pravde bi trebao biti Davor Bunoza (HDZ), a Dubravka Bošnjak iz iste stranke bi trebala biti ministrica civilnih poslova.
SNSD-ov Staša Košarac će biti stari-novi ministar vanjske trgovine, Nenad Nešić iz DNS-a ministar sigurnosti, a Zoran Tegeltija (SNSD) ministar financija. Ranije je potvrđeno da je predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto iz HDZ-a.
Vjerojatno su u međuvremenu NES i SBiH bolje izdefinirali i zahtjeve kada je riječ o očekivanjima od ostatka Osmorke kada je riječ o Federaciji BiH, pa se očekuje i konačni rasplet oko formiranja te razine vlasti.

Da se nešto pomiče u tom smjeru govore i najave iz Unsko-sanske županije. Naime, u Bihaću je održan sastanakNES-a, NiP-a, SBiH i Naše stranke kojem su dogovorili djelovanje po sporazumu Osmorke. To znači da će NES većinu tražiti u strankama Osmorke i partnerima među kojima su DF i POMAK.

Iako je od ranije poznato da NES i SDA u ovoj županiji mogu formirati vlast sa sigurnih 16 ruku, do toga neće doći, pa je prema tome više nego jasna odluka NES-a i SBiH-a da stranka Bakira Izetbegovića nije opcija za formiranje vlasti u Federaciji BiH.
S druge pak strane Stranka demokratske akcije najavljuje svog kandidata za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH. Vidljivo je to iz stranačkih najava u kojem se najavljuje sastanak vrha stranke.
Dom naroda Federalnog parlamenta trebao bi uskoro biti konstituiran, a u Klubu Bošnjaka, koji broji 23 delegata, SDA ima 12 delegata, dok Demokratska fronta (DF) ima jednog te imaju mogućnost predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH. Kandidati za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH bit će na jednoj listi o kojoj glasaju oba doma Federalnog parlamenta.

Na koji način će se točno rasplesti saga oko ovog problema tek treba vidjeti, a dosta toga će ovisiti i o jednom delegatu Demokratske fronte koji svojim eventualnim potpisom strankama Osmorke može ubrzati cijelu proceduru formiranja vlasti i spriječiti privremenu blokadu formiranja federalne vlasti do koje bi moglo doći ukoliko SDA nastavi uspije u fotelju predsjednika ili potpredsjednika FBiH instalirati svog čovjeka.

DF se približava Osmorci
No, ukratko rečeno nakon kandidiranja Edina Forte za ministra prometa i komunikacija jasno je da su stranke Osmorke učvrstile glasove Predraga Kojovića i Sabine Ćudić jer je teško očekivati da bi oni mogli glasovati protiv imenovanja lidera svoje stranke.

Također, nakon dogovora u Unsko-sanskoj županiji logično je da i jedan zastupnik NES-a ipak glasuje za novo Vijeće ministara, dok stav Zlatka Miletića vjerojatno neće biti poznat do samog glasanja u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

No, u takvoj konstelaciji odnosa njegov glas možda ne bi bio ni presudan. S druge strane, izuzetno je zanimljiv ulazak Komšićeve Demokratske fronte u više aranžmana na nižim razinama sa Osmorkom.

Demokratska fronta već je dio vlasti sa strankama Osmorke i HDZ-om u Zeničko-dobojskoj županiji, sada već postaje izvjesno da će se isto dogoditi u Unsko-sanskoj županiji, a nakon toga sličan scenarij moguć je i u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

 Zbog više nego očiglednog približavanja DF-a i stranaka Osmorke nije isključeno da se određene promjene u tom smjeru dogode i kada je riječ o razini Federacije BiH.  J. S.

Žestoka svađa na sastanku Osmork
U sjeni proslave neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu, u zgradi Parlamenta BiH održan je sastanak Osmorke na kojem je, kako saznajemo, došlo do žestokih svađa. Razlog za te verbalne sukobe jeste ponajviše posljednji medijski istup Zlatka Miletića, još uvijek aktualnog izaslanika u Domu naroda i budućeg zastupnika u Zastupničkom domu državnog parlamenta. Miletić je između ostalog upozorio kako su se čelnici Naše stranke Predrag Kojović i Edin Forto na Jahorini sastajali s Miloradom Dodikom, a također je govorio kako su neki čelnici stranaka ‘osmorke’ na sastanku u Zenici na sipkerfon uključivali pojedine strane diplomate i obvještavali ih o svojim potezima. Kako saznajemo, sastanak u Parlamentu je trajao četiri sata, a najžešće svađe vođene su između Konakovića, Nikšića i upravo Miletića.