Bosanka se udala za Švabu: Ma samo da mi se papira dohvatiti

Priča Bosanke koja se u Njemačkoj udala za starca ostavlja bez riječi. Hana je bila odlučna ostvariti ono što je zamislila i uspjela je.

Iako joj je pravo ime Sefida, svi u Njemačkoj je znaju kao Hanu, po nadimku koji joj je dao otac. Ova Bosanka je u Njemačku došla 2014. godine i to samo na tri mjeseca da bi radila i za kraći period došla do malo većeg novca. Odlučila je zatvoriti svoj frizerski salon i otići u inozemstvo, no nije ni slutila da će tamo ostati cijelo desetljeće.

– Došla sam služiti nekog čovjeka. Kada sam stigla, njegova žena je na kraju služila nas dvoje. Ništa mi nije bilo jasno, pitala sam se gdje sam došla. Zatim smo otišli u restoran koji je držao jedan naš čovjek s Kosova, on je prevodio jer ja tad nisam znala ni riječi njemačkog – počela je Hana svoju priču za YouTube kanal “Auslenderi”.

‘U POČETKU ME BILO STRAH’

– Ponudio mi je da se ja brinem o njemu dok ne umre, jer nije bio u dobrim odnosima s djecom, a nije htio ići u starački dom, a zauzvrat bi me oženio da bih dobila papire. I uz to je rekao da će mi ostaviti sve što ima. Ovaj naš čovjek mi je rekao da je taj čovjek nekada bio veliki gazda. U tom trenutku mislim da je imao 88 godina, a ja 50 – ispričala je.

Iako je već bila zrela žena, nije znala kako roditeljima i porodici reći za ovu ponudu.

– Odmah su primijetili da se nešto događa. Ali razumjeli su zašto to radim, niko me se nije odrekao. Htjela sam sebi osigurati penziju. Imala sam tada i kredit, dao mi je novac da ga odmah isplatim. Služila sam ga četiri godine. U početku me bilo strah. Imala sam svoju sobu i noću sam se zaključavala. Kad sam vidjela da je čovjek u redu, opustila sam se. Imao je težak karakter, ali sam izdržala – ispričala je Hana.

 

 

(hayat.ba)