Oglasili se iz Zrinjskog i otvoreno tražili reakciju od Nogometnog saveza BiH

Sinoć su ekipe Veleža i Zrinjskog na stadionu Rođeni u Vrapčićima odigrale mostarski derbi, a utakmica je završena pobjedom domaće ekipe od 3:0.

Malo ko je očekivao da će Velež upisati tako ubjedljivu pobjedu protiv svog protivnika obzirom na to da preko tri godine, do sinoć, nisu slavili protiv Zrinjskog.

Utakmica je nekoliko puta prekidana, a viđeno je dosta stvari kojima nikako nije mjesto na fudbalskim terenima.

Nakon svega što se desilo oglasili sada su se odlučili oglasiti iz Zrinjskog, te su na svojoj zvaničnoj Facebook stranici objavili saopštenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

“HŠK Zrinjski Mostar ovim putem želi službeno reagirati i snažno osuditi niz događaja kojima smo svjedočili u jučer odigranoj utakmici 14. kola Premijer lige FK Velež – HŠK Zrinjski (3:0) koja je završila zasluženom pobjedom kluba domaćina.
Kao prvo, smatramo najvažnijim da jučerašnja utakmica nije imala tragičan epilog, jer se ne usudimo niti pomisliti što se moglo dogoditi da je ispaljena raketa od strane domaćih navijača pogodila našeg igrača Tomislava Kiša!

Nadalje, najoštrije osuđujemo te od nadležnih institucija tražimo službeno reagiranje zbog frapantnog i kazneno odgovornog ponašanja vatrogasaca koji su upaljenim bakljama gađali navijače HŠK Zrinjski, što je, nedvojbeno, također moglo dovesti do teških ozljeda, a naravno da moramo osuditi i ponašanje dijela navijača FK Velež s tribine Zapad koji su kamenjem gađali gostujući sektor što je za posljedicu imalo ozljede glave dvojice navijača HŠK Zrinjski kojima je pomoć ukazana u SKB Mostar.

Primorani smo naglasiti da je ovo bio treći mostarski derbi u nizu u kojima je ponašanje navijača FK Velež dovelo do ozljeda navijača ili službenih osoba HŠK Zrinjski, jer je jedan navijač pogođen kamenom u glavu i u listopadskom derbiju igranom na stadionu HŠK Zrinjski, dok su u finalu Kupa stolicama pogođene i ozlijeđene dvije službene osobe koje su sjedile na klupi HŠK Zrinjski.

Osim iznad navedenog, tužni smo i razočarani što smo primorani opet osuditi poruke mržnje, diskriminacije i rasizma, jer smo još jednom svjedočili, sada još izraženije, porukama koje se jedino mogu etiketirati kao skandalozne, uvrjedljive i sramotne, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo žurnu reakciju s obzirom na činjenicu da nažalost svjedočimo sve izraženijem povećanju govora mržnje na utakmicama HŠK Zrinjski.

Naime, transparent s nacističkim i fašističkim simbolima zajedno s Davidom zvijezdom ispisanim na bijeloj pozadini s crvenom lentom nije “sporan”, kako su ga pojedini mediji u želji da isti minoriziraju opisali, nego skandalozan, uvrjedljiv i sramotan s obzirom na činjenicu da takav transparent sadrži poruke koje se karakteriziraju kao rasističke, diskriminatorske i antisemitske.

HŠK Zrinjski želi još jednom ponoviti kako svi oblici rasističkih, diskriminatorskih i antisemitskih poruka ne smiju postati normalno i prihvaćeno ponašanje navijača u BiH, zbog čega od Nogometnog saveza BiH tražimo da zauzme jasan stav prema ovom pitanju, a sve sukladno naputcima UEFA i FIFA pravilnika. HŠK Zrinjski u svakom slučaju ne želi i više neće prihvatiti takve poruke na svojim utakmicama kao dio “navijačkog folklora””, stoji u saopštenju HŠK Zrinjski Mostar.

 

(sportsport.ba)