Stoltenberg nakon sastanka u Sarajevu: Zabrinuti smo zbog retorike podjele i utjecaja Rusije u BiH

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je nakon sastanka sa delegacijom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine kazao kako je zabrinut zbog retorike podjela u našoj zemlji, ali i zbog ruskog utjecaja.

Na početku obraćanja se zahvalio na toploj dobrodošlici te otkrio da su razgovarali o sigurnosnoj situaciji i prijetnjama stabilnosti.

“Zabrinuti smo secesionističkom i retorikom podjele, kao i vanjskim utjecajem, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku”, istaknuo je Stoltenberg.

Obraćanje Stoltenberga i Krišto nakon sastanka u Sarajevu.

Zatim je govorio o podršci NATO-a Bosni i Hercegovini te nastojanjima da se dobri odnosi prodube.

“Mi smo izuzetno predani sigurnosti i stabilnosti ovom regionu. Vi znate da smo godinama tome predani jer vaša država ima značaj za cijeli region Zapadnog Balkana. Stoga produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Althea. Ostajemo predani uspjehu te misije i pozdravljamo produženje misije u Vijeću sigurnosti UN-a”, kazao je.

Navodi da NATO ostaje predan pružanju podrške bh. euroatlantskom putu.

“Podržavamo vaša reformska nastojanja kao i paket za izgradnju odbrambenih sposobnosti. To će ojačati sposobnosti BiH da odgovori na prirodne i druge katastrofe, kao i u oblasti cyber sigurnosti”, kazao je.

Dodao je kako svaka zemlja ima pravo izabrati vlastite sigurnosne aranžmane bez umiješanosti sa strane te nas pohvalio u dosadašnjim reformama.

“Želim pohvaliti BiH na uspjehu koji je postigla na svom putu ka EU”, poručio je te još jednom zahvalom završio obraćanje na kojem nisu dozvoljena pitanja novinara.

Stoltenberg je u Sarajevo stigao sinoć gdje je održao radnu večeru sa članovima Predsjedništva BiH. Nakon današnjeg sastanka sa delegacijom Vijeća ministara BiH, među kojima su bili predsjedavajuća Borjana Krišto, ministri Elmedin Konaković i Zuksan Helez te zamjenik ministra Josip Brkić, Stoltenberg planira obići i NATO bazu u Butmiru. Ranije se sastao i sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom.