Bh. cipela sve manje na evropskom tržištu

Proizvođači obuće u Bosni i Hercegovini koji su orijentisani na izvoz ove godine nalaze se u izuzetno teškoj situaciji, a u prilog tome ide i podatak da je za deset mjeseci ove godine izvoz obuće manji za više od 15,5 miliona KM nego lani.

Naime, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, u prvih deset mjeseci prošle godine BiH je izvezla robu u vrijednosti 61.560.857,80 KM, dok je za deset mjeseci ove godine  to iznosilo 46.052.857,16 KM.

“Najviše obuće u toku ove godine izvezeno je u Njemačku, Italiju i Austriju”, kazali su iz UIO BIH. Dodaju da, što se tiče uvoza, za deset mjeseci ove godine BiH je zabilježila povećanje za 15,3 miliona maraka u odnosu na godinu ranije u istom periodu.

“Zemlja iz koje najviše uvozimo je svakako Kina, te je ove godine uvezena roba vrijedna više od 90 miliona KM”, kazali su iz UIO RS.

Da je obućarska industrija u velikom problemu, saglasan je i Dragutin Škrebić, vlasnik “Škrebić companyja” iz Teslića, koji ističe da obućari imaju nekoliko problema.

“Mi sada pripremamo ugovore za narednu godinu, gdje imamo smanjenje narudžbi za nekih 20 do 30 odsto za evropsko tržište, tako da nam posljedice rata u Ukrajini, ali i u ovi sukobi u Izraelu ostavljaju ogromne ekonomske gubitke”, kazao je Škrebić i dodao da je ozbiljna recesija u cijeloj Evropi i da je obuća ono čega će se građani najprije odreći.

“Ljudi neće kupovati tri para cipela, nego par”, kazao je Škrebić i dodao da će najave za narednu godinu, što se tiče ovog sektora, biti još gore.

“Iako nam je smanjen obim posla do kraja godine, sigurno nećemo otpuštati radnike, ali ukoliko se nastavi ovako stanje, teško je predvidjeti šta će se dešavati”, ističe Škrebić i pojašnjava da što se tiče zemalja u koje izvoze svoju robu, to su Njemačka, Italija i Austrija.

Radovan Pazurević, direktor Fabrike obuće “Sanino” iz Dervente, koja većinu proizvoda izvozi na zapadnoevropsko tržište, kazao je za “Nezavisne novine” da ove godine imaju smanjenje proizvodnje za 30 odsto.

“Naime, imali smo početkom godine informacije da se mnogo robe nalazi na lagerima u firmama, ali sada su se pojavili i mnogi drugi negativni efekti, došlo je do smanjenja kupovne moći, tako da smo sada u situaciji da sve fabrike u Srpskoj koje se bave proizvodnjom obuće imaju smanjen nivo proizvodnje za 30 odsto”, kazao je Pazurević.

Ističe da, iako je manje proizvodnje, nije došlo do otpuštanja radnika, ali, kako kaže, neki od njih sporadično odlaze na godišnje odmore, te se, kako dodaje, nada da će svi radnici koje to čine nastaviti da rade.

Dodao je da se nada da će se situacija u ovoj industriji popraviti početkom marta naredne godine, jer, kako kaže, mijenja se sezona, pa se treba nadati da će situacija biti bolja.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kazao je da su ovakvi rezultati povezani s nedavnim zatvaranjem nekih pogona u tekstilnoj i industriji obuće.

“Da li je inicijalno došlo do pada izvoza zbog smanjene tražnje, pa su kao posljedica toga pogoni zatvarani i radnici otpuštani, ili je obrnuto, teško je reći, ali je sada problem trajnijeg karaktera jer je, objektivno, umanjen kapacitet za dalju proizvodnju i izvoz i ne možemo očekivati poboljšanje bez reaktiviranja ranijih ili otvaranja novih kapaciteta”, kazao je Gavran.

Zaključio je da je konstantan problem i  to  što većinom izvozimo obuću stranih brendova i potpuno zavisimo od njih, umjesto da, kako kaže Gavran, razvijamo vlastite brendove koji bi onda bili otporniji na vanjske faktore i omogućavali zadržavanje većeg dijela dodate vrijednosti u BiH.