Bivši policajac koji je ubio Flojda izboden nožem u zatvoru: Ima teške povrede

Bivši policajac iz Mineapolisa osuđen za ubistvo tamnoputog Džordža Floja, izboden je nožem u zatvoru i teško je povrijeđen. On je snimljen kako kleči na vratu Džordža Flojda više od devet minuta 25. maja 2020. godine.

Na snimci se vidi kako Flojd više puta ponavlja rečenicu: “Ne mogu disati.” Čauvina je nožem izbo drugi zatvorenik u federalnom zatvoru u Tusonu, prenijela je agencija pozivajući se na upućeni izvor.

Američki ured za zatvore potvrdio je da je zatvorenik napadnut u Federalnoj zatvorskoj instituciji u Tucsonu jučer oko 12:30 sati po lokalnom vremenu. Iz Ureda su u saopćenju naveli da je zatvorsko osoblje poduzelo “mjere za spašavanje života” prije nego što je zatvorenik, koji nije imenovan, odveden u bolnicu na dalje liječenje i procjenu.

FBI je istakao da je svjestan napada na zatvor – iako također nije imenovao nikoga ko je umiješan u incident. Ovo je drugi veliki incident u federalnom zatvoru u Tusonu u nešto više od godinu dana. U novembru 2022. zatvorenik je izvadio pištolj i pokušao upucati posjetitelja u glavu. Oružje, koje zatvorenik nije smio imati, opalilo je, ali niko nije povrijđen.

Čauvin služi 21 godinu zatvora zbog kršenja Flojdovih građanskih prava i još 22.5 godine zbog ubistva. Njegov advokat Erik Nelson zagovarao je da se njegovog klijenta drži dalje od opće populacije i drugih zatvorenika, predviđajući da će biti meta. U Minesoti je uglavnom držan u samici “zbog vlastite zaštite”, napisao je Nelson u sudskim dokumentima prošle godine.