Cvijanović: Danas će biti zatražena informacija o navodima Heleza

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da će na današnjoj sjednici biti zatražena informacija o navodima ministra odbrane BiH Zukana Heleza o ruskim paravojnim kampovima na području RS-a, a da će u narednom periodu inicirati da se nađe i informacija o “radikalnim islamskim pojavama” u BiH.

Cvijanović je navela da je za sjednicu Predsjedništva BiH predložila informaciju o Helezovim navodima o “postojanju određenih paravojnih formacija i kampova na teritoriji Republike Srpske” jer je ta tačka zaista vrijedna pažnje i zato što hoće da istjera to na čistac, da se utvrdi odakle su te informacije.

– Gdje to piše što Helez govori u javnosti. Izbaci se neki intervju, par bombastičnoih rečenica i onda se zabavlja domaća i međunarodna javnost – najavila je Cvijanović.

Ona je dodala da će na sjednici Predsjedništva BiH samo biti zatraženo dostavljanje informacija od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i onih koji su o tome pričali.

Cvijanović je rekla da bi bilo dobro da se na sjednici Predsjedništva BiH, što će se inicirati u narednom periodu, nađe informacije šta se dešava sa radikalnim islamskim pojavama koje su postojale, sa paradžematima, sa tzv. humanitarnim organizacijama koje u stvari promovišu radikalizaciju kada je u pitanju globalna slika, te izrazila nadu da će te informacije biti dostavljene.