Cvijanović zaprijetila: Odgovorit ćemo na opstrukcije u izboru generala OS BiH

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, izjavila je da ima informacije da će u izboru generala Oružanih snaga BiH biti određene opstrukcije, jer postoji način da se spriječi da član iz redova bosanskih Srba dođe na čelo zajedničkog štaba.

Cvijanović je navela da je ljudima koji se tamo nalaze istekao mandat prije godinu i više dana, te da je neophodno da se oni zamijene.

– Imamo određene informacije da ćemo imati opstrukciju kada je riječ o izboru generala, odnosno o njihovom postavljenju u skladu sa zakonom. Opstrukcija postoji zbog toga što opet postoji sprega da se spriječi da Srbin dođe na čelo Zajedničkog štaba Oružanih snaga – rekla je Cvijanović.

Dodala je da je na toj poziciji, dvije godine izvan mandata, Senad Mašović, koji treba otići, ali “da je očito da ga tamo čuvaju opravo oni koji pričaju i prave pometnju.

 

– Vidjet ćemo kako će biti, nemam velika očekivanja da će sutra proći tako nešto, ali to podrazumijeva da i mi iniciramo određene korake, ne može to baš tako ostati – rekla je Cvijanović.

Članica Predsjedništva BiH kazala je kako neko govori da su to zajedničke oružane snage, a onda prvo opstruiše da se napravi institucionalna postavka, odnosno raspored, navodeći da je na sceni opstrukcija od onih koji promovišu priuč o Oružanim snagama BiH i o BiH, a onda rade sve da je blokiraju da živi u punom kapacitetu kao multietnička zajednica.