Cvijanovićeva odbila čestitke zvaničnika koje je dobila za 25. novembar

Srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović uputila je dopis zvaničnicima koji su joj čestitali 25. novembar, Dan državnosti BiH koji se proslavlja samo u Federaciji BiH, u kojem je istakla da njena nepokolebljiva posvećenost zastupanju interesa stanovnika Republike Srpske proizlazi iz priznanja i poštovanja događaja i praznika priznatih okvirom pravnog sistema tog entiteta zbog čega je, nažalost, u nemogućnosti prihvatiti čestitke povodom ovoga konkretnog datuma.

“Čvrsto sam uvjerena da su vaše čestitke proizašle iz iskrene želje i dobre namjere što duboko cijenim. Međutim, dok čitam čestitke izražene u vašim pismima osjećam potrebu da se detaljnije osvrnem na njihovu suštinu. Kao što ste možda već upoznati, BiH nije usvojila jedinstveni zakon o praznicima.

Umjesto toga, praznici se određuju i obilježavaju na osnovu zakona koje su propisali odgovarajući entiteti, Republika Srpska i FBiH, kao i Brčko Distrikt. Ovaj jedinstveni pristup rezultira različitim praznicima koji su primjenjivi na različitim teritorijama unutar naše zemlje, rijetko se poklapajući na nivou cijele zemlje”, pojasnila je Cvijanović, a piše Srna.

Srpski član Predsjedništva BiH zamolila je za razumijevanje i podršku kako bi se čestitke ili zvanična priznanja upućivala samo za praznike koji su priznati unutar konkretne teritorije.

“Zbog svega navedenog, nažalost, ne mogu prihvatiti čestitke povodom ovog specifičnog datuma, 25. novembra. Važno je suzdržati se od čestitanja praznika koji ne postoje ili nisu priznati u određenim dijelovima BiH”, naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla da istovremeno snažno zagovara jednak tretman oba entiteta u vezi sa njihovim odgovarajućim praznicima, i vjeruje da će izraženo poštovanje prema raznolikosti prazničnih obilježja u BiH biti primjer za mnoge.

“Takođe, uvjerena sam da neće biti odstupanja od ovakvog pristupa, budući da bi takvi postupci nenamjerno mogli izmijeniti istorijske narative ili nametnuti neželjene spoljne vrijednosti i perspektive”, navela je Cvijanović dodavši da stoji na raspolaganju za sva dodatna pojašnjenja.