Danas se obilježava 32. godišnjica stradanja Vukovara

Pod sloganom “Vukovar – moj izbor i u dobru i u zlu” u Vukovaru se obilježava 32. godišnjica vukovarske tragedije i stradanja u Domovinskom ratu tokom kojeg je u tome istočnoslavonskom gradu ubijeno 2.717 hrvatskih branitelja i civila, a 374 ih se još vodi nestalima.

U spomen na 18. novembar 1991. godine, kada je nakon tromjesečne opsade pripadnika bivše JNA i srbijanskih paravojnih postrojbi slomljena odbrana Vukovara, gradskim ulicama u koloni sjećanja proći će hiljade domoljuba iz svih dijelova Hrvatske.

Kolona sjećanja

U koloni sjećanja koja će proći trasom dugom 5,5 kilometara, od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, očekuju se i najviši predstavnici državnih vlasti, koji će na Memorijalnom groblju položiti vijence i zapaliti svijeće.

I ove će se, kao i prethodnih godina, na tome groblju postaviti hrvatske zastavice ispred bijelih križeva, koji simboliziraju ekshumirane iz masovne grobnice na susjednom vukovarskom Novom groblju, 938 žrtava stradalih u agresiji na Vukovar u Domovinskom ratu.

 

Najveća je to masovna grobnica u Evropi nakon Drugog svjetskog rata te uz onu na Ovčari, iz koje je ekshumirano 200 žrtava, odvedenih nakon sloma odbrane grada iz vukovarske bolnice te ubijenih 20. novembra 1991. na tom poljoprivrednom dobru nedaleko Vukovara, predstavlja jedan od najstrašnijih simbola vukovarskog stradanja u agresiji u jesen 1991. godine.

Opsada trajala tri mjeseca

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka je završila 18. novembra 1991. okupacijom grada koja je potrajala do 15. januara 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1.219 branitelja i civila. U srbijanske koncentracijske logore odvedeno je oko 7.000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Stotine djece ostalo je bez roditelja, a na spisku nestalih osoba iz Domovinskog rata još su 374 osobe kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991.

Ubijeno je 2.717 hrvatskih branitelja i civila, čija se imena mogu pročitati na spomen pločama koje su prije nekoliko godina postavljene u Pastoralnom centru sv. Bono Franjevačkog samostana u Vukovaru.

U spomen na 18. novembar 1991., Hrvatski je sabor 1999. donio Odluku o proglašenju dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, kako bi se odala počast svim sudionicima odbrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode.