Dječak bh. korijena otkrio grešku u standardizovanom testu

Učenik petog razereda osnovne škole “T. Clay Wood Elementary School” iz Noksvila otkrio je nedavno grešku u pitanjima za vježbanje standardizovanog testa što je navelo SOL Pass da ovo pitanje ukloni iz igrice za vježbanje.

Dylan Weinrich (10), čija je majka iz Bosne i Hercegovine, igrao je “Ko želi biti milioner” kada je dobio sljedeće pitanje:

Magnetna igla kompasa uvijek pokazuje Zemljin: 1) Magnetni južni pol, 2) Magnetni sjeverni pol, 3) Geografski sjeverni pol, 4) Geografski južni pol.

Na dječakovo iznenađenje, on je pogrešno odgovorio, i izgubio u igrici. Naime, igrica je pokazala da je tačan odgovor pod 2, magnetni sjeverni pol.

Međutim, dječak kaže da je jasno sjeća da je učio da je igla kompasa pokazuje Zemljin magnetni južni pol.

I kako se ispostavilo, Weinrich je bio u pravu. Štaviše, dvije opcije, pod 1 i pod 3 su tačne, jer magnetna igla kompasa pokazuje Zemljin magnetni južni pol, što je, zapravo, geografski sjeverni pol.  Nakon što mu je potvrđeno da je dao pogrešan odgovor, on se zajedno sa mamom Renatom Memić obratio administrator SOL Pass i obavijestio da imaju grešku.

Memić kaže da su im iz SOL Pass-a odgovorili da su ispitali stvar i rekli joj da nema potrebe da prave korekciju.  Međutim, onda se gospođa Memić obratila Odjeljenju za nauku lokalne osnovne škole i obavijestila ih o situaciji.

Administrator je potvrdio da je Dylan tačno odgovorio na pitanje. Štaviše, administrator je opet kontaktirao SOL Pass i zamolio ih da isprave grešku, baš kao što su ih zamolili i Dylan i njegova mama Renata.

Na kraju je SOL Pass u potpunosti uklonio pitanje jer smatraju da je suviše teško za učenike petog razreda.

Inače, sa svojih 10 godina, Dylan već ima impresivan rezime. Naime, on je član Mense, a pored engleskog, tečno govori i jezik svoje majke.

Aktivan je u brojnim naučnim školskim programima, a ima i crni pojas u tekvandou, koji je dobio sa samo devet godina.

“Nauka mi je omiljena, jer je prosto nevjerovatno kada razmišljate o tome, kako ljudi uče o svijetu oko nas, način na koji shvataju stvari, kako sve funkcioniše, kako život postoji…to je nevjerovantno”, kaže ovaj dječak, kojeg su nazvali i “mladi Šeldon”, po liku iz poznate serije.

Inače, Renata Memić je rekla da se kao roditelj nada da će SOL Pass analizirati svoja pitanja jer mnogim učenicima su ove igrice jako bitan alat za učenje.