DODIK: Ukoliko se ponašanje dijela međunarodne zajednice nastavi, ni NATO neće sačuvati BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik komentarisao je izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da u BiH postoje secesionističke prijetnje.

– U BiH ne postoje secesionističke prijetnje, kako tvrdi generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. U BiH je na sceni devastacija ustavnog poretka s ciljem prisilne unitarizacije – započeo je Dodik.

Reagirajući na izjave prvog čovjeka NATO saveza poručio je da “svako suprotstavljanje unitarizaciji proglašava se secesionizmom”.

– S obzirom na to da na astancima u Sarajevu nije bilo moguće da se čuje glas RS, s izuzetkom gdje je Cvijanović, i ne čude takve Stoltenbergove izjave.

Neshvatljivo je da je i sam Stoltenberg propustio priliku da na sastanku u Vijeću ministara, koji nije vlada, čuje glas ministara iz RS. Onda BiH ne bi napustio pogrešno informiran.

Ukoliko se ponašanje dijela međunarodne zajednice nastavi u pravcu devastacije Ustava BiH, a muslimani ne shvate da je Ustav garancija opstanka ovakve BiH, ni NATO je neće sačuvati – poručio je Dodik.