Eksplodirala najjača raketa u historiji

SpaceX-ov Starship, letjelica nove generacije razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, bez posade je prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njom izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe kompanije Starbase Ilona Maska (Elon Musk) u Boca Chici u Teksasu.

Izgubili kontakt u drugoj fazi

Trebala je u svemir letjeti 90 minuta, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija.

– Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu – rekao je Džon Insrpuker (John Insprucker), domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo.

Sistem Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u aprilu, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tokom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Samouništenje letjelice

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sistema s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpaceX nije uspio ponovo dobiti signal iz letjelice. I kompanija je na svom livestreamu potvrdila da je bila prisiljena pokrenuti samouništenje Starshipa.