Erdogan ide u jednu od najkontroverznijih posjeta od kako je na vlasti

Njemački lideri ugostit će turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na razgovorima u petak, u vrlo kontroverznoj posjeti koja je postala još eksplozivnija zbog Erdoganove oznake Izraela kao “terorističke države”.

Erdogan je sve kritičniji prema izraelskom ratu protiv Hamasa koji vlada u Gazi, koji je pokrenut nakon smrtonosnog napada islamističkih naoružanih napadača 7. oktobra za koji je Izrael rekao da je u njima ubijeno oko 1.200 ljudi, većinom civila.

Optužio Izrael za zločine

Dok je kancelar Olaf Scholz otputovao u Izrael da ponudi bezuvjetnu i nepokolebljivu podršku Njemačke nakon napada Hamasa, Erdogan je udvostručio svoju odbranu islamista kao “oslobodilaca” koji se bore za svoju zemlju.

Turski lider optužio je Izrael da je počinio ratne zločine svojim bombardiranjem i kopnenim upadom u Gazu, gdje je broj poginulih porastao preko 11.000, prema zdravstvenim vlastima na toj teritoriji koje vodi Hamas.

Erdoganov stav je izazvao pitanja u Njemačkoj o tome da li je mudro ugostiti turskog lidera u ovom trenutku, a opozicioni konzervativci, pa čak i liberalni FDP, član Scholzove koalicije, pozivali su Scholza da odustane od poziva.

Ali vlada predvođena lijevom centrom saopćila je da je još važnije nastaviti razgovarati u najtežim vremenima.