Halilhodžić o “Zmajevima”: Kakva država, takva i reprezentacija

Legendarni bh. fudbalski stručnjak Vahid Halilhodžić je, osim u BiH, jako cijenjen sagovornik i u regionu, naročito kod hrvatskih medija.

Sada je govorio za “Sportske Novosti”, a tom prilikom se ponovo dotakao reprezentacije Bosne i Hercegovine.

“Vatreni” su primjer

– Kakva država, takva reprezentacija. Šta to tamo rade? Jednom sam kazao da se kod sastavljanja ekipe najprije mora pitati savjete popa, fratra i hodže.

Eno, vaši “Vatreni” su primjer kako se zajedništvom, ljubavlju prema dresu i domovini može mnogo postići – rekao je Halilhodžić za “Sportske Novosti“.

Inače, popularni Vaha je bez angažmana od napuštanja selektorske klupe u Maroku prošle godine.

Također, tokom razgovora Halilhodžić se prisjetio ratnog užasa u njegovom Mostaru i kako je zamalo ostao bez života.

Rat u BiH

– Ratne prilike u Bosni i Hercegovini sve su mi odnijele, sve osim moje časti. Što bih sad spominjao kako sam bio možda i najbogatiji čovjek u Mostaru, imao sređen život, bio dobro situiran, faktički bez problema.

Nekako sam preživio kada su niški specijalci banuli u Mostar kao pravi okupatori. A ja sam, mogu kazati i naivno, istupio na Rondu pred njih, goloruk pokušavajući zaustaviti krvoproliće. Našao sam se pred pedesetak pušaka uperenih u mene, koji sam pledirao na njihovu ljudskost.

Mislio sam kako mogu utjecati da se ne dogodi najgore. Kad mi je jedan od tih zločinaca zaprijetio: “Učiniš li još korak naprijed, bit ćeš ubijen”, baš i nisam bio svjestan opasnosti. Tek su me krici ljudi podalje iza mojih leđa, njihova molba da ne izazivam belaj, natjerali na povlačenje.

No, to je bio tek početak patnje, u tom bratoubilačkom ratu, izgubio sam sve. Nije mi ništa drugo preostalo nego se pokupiti i s jednom torbom otići u izbjeglištvo, ni kriv, ni bilo kome što dužan – poručio je Halilhodžić za “Sportske Novosti“.