Hamas i Izrael razmijenili prvu grupu talaca

Hamasovi borci oslobodili su u petak 24 taoca tokom prvog dana prvog primirja u ratu, saopćio je Crveni križ, uključujući izraelske žene i djecu i tajlandske farmerske radnike.

Devet sati nakon što su puške utihnule po prvi put u sedam sedmica, Međunarodni Crveni križ je rekao da je započeo operaciju za olakšavanje transfera talaca u Gazi i Izraelu u zamjenu za Palestince koji se drže u izraelskim zatvorima.

– Duboka bol koju osjećaju članovi porodice odvojeni od svojih najmilijih je neopisiva. Laknuli smo što će se neki ponovo ujediniti nakon duge agonije – rekao je Fabricio Karboni (Fabrizio Carboni), regionalni direktor Međunarodnog komiteta Crvenog križa za Bliski i Bliski istok.

Izraelski mediji izvještavaju da je 13 žena i djece predato Crvenom križu i egipatskom sigurnosnom timu koji je pomagao u njihovom oslobađanju. Izraelska vlada i Hamas to nisu odmah potvrdili.

Osim izraelskih žena i djece koji će biti pušteni na slobodu prvog dana četverodnevnog primirja, tajlandski premijer Srettha Thavisin je u objavi na društvenim mrežama rekao da je oslobođena i odvojena grupa od 12 tajlandskih radnika.