Iskoristite banane koje duže stoje i napravite sočni kolač sa grožđicama i orasima

Kupujete banane, ali ih ne stignete sve pojesti, pa ste često primorani jednu, dvije baciti jer istruhnu.

Da vam se to više ne bi događalo, predlažemo recept za slatki hljeb, a zovu ga i kolač, u kojem ćete iskoristiti banane koje duže stoje.

Potrebni sastojci: tri zrele banane, 120 g maslaca, 150 g šećera, 2 jaja, 190 g brašna, 1 kašičica sode bikarbone, pola kašičice soli, pola kašičice ekstrakta vanilije, 115 g oraha, 100 g grožđica.

Postupak pripreme:

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Maslac izvadite iz frižidera i ostavite ga da omekša. Jaja umutite.

Namastite i pobrašnite kalup za hljeb.

U tavi lagano propržiti orahe uz stalno miješanje da ne zagore. Grubo nasjeckajte i ostavite da se ohlade.

U zdjeli pomiješajte omekšali maslac i šećer. Zgnječite banane viljuškom i dodajte ih u zdjelu zajedno sa dva jaja, miksajući dok se ne sjedine.

U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte tijestu.

Dodajte i vaniliju i orahe, pa ulijte u namašćeni i pobrašnjeni kalup. Pecite 55-60 minuta.

Ostavite u rerni 10 minuta, pa izvadite na rešetku da se ohladi.

Poslužite uz šolju kafe, čaja, soka.