Milorad Dodik: Oduzimanjem imovine od Republike Srpske želi da se dovede do njenog ukidanja

Od Dejtona do danas Republika Srpska izložena je nesnošljivim pritiscima međunarodne zajednice predvođenim kolektivnim Zapadom koji predvode SAD i Velika Britanija, što je potvrdila i Rusija koja je bila svjedok potpisivanja ovog sporazuma, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS povodom 28. godišnjice od potpisivanja Dejtosnkog mirovnog sporazuma.

On je rekao da se od tada do danas pokušava razgraditi RS, a da je ona jedina koja je pokazala funkcionalnost, za razliku od državne zajednice BiH, za koju je rekao da je pokazala da ne može da funkcioniše.

“BiH i danas gotovo da nema nijedan zajednčki imenitelj koji bi bio osnov održavanja bez međarodnog pritiska. BiH se nalazi u kolonijalnom statusu”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u Dejtonu RS dala ovlaštenja Jugoslaviji da u ime nje potpiše Dejton i na taj način da dobije međunarodni legitimitet i priznanje.

Rekao je da se pritisak najbolje vidi po pokušaju da se od RS uzme njena imovina, iako je, kako tvrdi, ranije i OHR utvrdio da je imovina entitetska, a ne državna.

Cilj je, prema njemu, da se na taj način dovede do nestanka RS, a da te procese provode SAD, Velika Britanija i neke zemlje EU.

“One su izgubile neku vrstu povjerenja Srba i srpskog naroda i naših institucija. Ja predstavljam dovoljnu većinu srpskog naroda koji je odlučio da vlast u RS izgleda baš ovako kako izgleda”, rekao je on.

On je ujedno čestitao krsnu slavu MUP-u RS Aranđelovdana, kao i svim građanima koji slave ovo slavu.

 

(Nezavisne)