Naređeno ubistvo djevojaka zbog fotografije na društvenim mrežama

Pakistanska policija istražuje ubistvo 18-godišnje djevojke nakon što su seoske starješine pozvale na njenu smrt jer se pojavila njena fotografija na društvenim mrežama, saopćila je policija u ponedjeljak. Ova djevojka je posljednja u nizu žrtava takozvanog ubistva iz časti koje se i dalje provodi u toj muslimanskoj zemlji, navodi Reuters.

Policija je saopćila da je djevojka ubijena nakon što je vijeće staraca, poznato kao džirga, naredilo da se ona i prijateljica, koja se također vidi na fotografiji, budu ubijene. Među osumnjičenima je i rodbina ubijene žene.

– Neki ljudi su postavili slike dvije djevojke – rekao je Masood Khan, zamjenik načelnika policije u okrugu Kolai-Palas u planinama sjeverozapadnog Pakistana u blizini granice s Afganistanom.

– Ubili su jednu od njih, dok je policija spasila drugu – rekao je on, misleći na seoske starješine.

Svake godine stotine žena u dominantno muslimanskom Pakistanu budu žrtve ubistava iz časti, koja izvode bliža rodbina i rođaci koji se izjašnjavaju da djeluju u odbrani časti porodice, a to se često događa u duboko konzervativnim ruralnim područjima, navode grupe za ljudska prava.

Privremeni glavni ministar pokrajine Khyber Pakhtunkhwa, Syed Irshad Hussain Shah, rekao je da je naredio policiji da uhapsi odgovorne.

– Istražujemo slučaj – rekao je Khan, dodajući da vjeruju da su muški rođaci mlade žene umiješani u ubistvo. “Druga djevojka je vraćena porodici nakon što se sudija raspitao za njenu sigurnost.”

Reuters nije bio u mogućnosti da telefonom kontaktira porodice žena ili starješine umiješane u slučaj za komentar.

Javne slike žena smatraju se tabuom u ovoj oblasti, objasnio je Khan.

Ubistva iz časti se često izvode zbog navodnih prestupa poput bijega, druženja s muškarcima izvan braka ili drugih povreda vjerskih i kulturnih vrijednosti, uprkos kampanjama skupina za ljudska prava i strožim zakonima.

Prošle godine, apelacioni sud je oslobodio brata zvijezde društvenih medija, Qandeel Baloch, za njeno ubistvo, počinjeno 2016. godine koje je izazvalo ljutnju i bijes javnosti, posebno žena i aktivista, kao i promjene u zakonima koji pokrivaju ubistva iz časti.